Pomysły na oryginalne dania z koprem włoskim

Koper włoski czyli inaczej fenkuł można wykorzystywać zarówno do dekorowania potraw, przygotowywania lekkich przekąsek, jak również przyrządzania dań głównych.

Koper włoski jest warzywem, które w kuchni polskiej nie jest doceniane. Warto go spożywać ze względu na to, że posiada wiele cennych dla organizmu ludzkiego witamin i minerałów (takich jak: witamina C, B1, potas, błonnik i kwas foliowy) oraz nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Inna nazwa tego warzywa to fenkuł, ma ono delikatny anyżowy smak i bywa zarówno podstawowym składnikiem, dodatkiem lub dekoracją do rozmaitych dań.

Zasady wybierania i przygotowywania fenkułu

Koper włoski to warzywo, które nada daniu smak i zapach wtedy tylko, jeśli zostanie odpowiednio wybrane i przygotowanie do dalszej obróbki. Zaleca się kupować koper włoski z łodygami oraz długimi wiechciami liści. W ten sposób każdą część fenkułu będzie można z powodzeniem wykorzystać do wielu potraw. Koper należy obrać za pomocą obieraczki do warzyw z zewnętrznych liści. W środku znajduje się głąb czyli cześć łącząca wszystkie liście tego warzywa ze sobą. Głąb jest smaczny, jeśli koper nie jest stary. Na plastry bulwę kroi się w pionie, zaś z kopru pokrojonego poziomo otrzymuje się paski.

Koper włoski w sałatce oraz jako dodatek do dań

Każdą niemal część tego warzywa można wykorzystać do urozmaicenia potraw. Zielone liście są doskonałe do dekoracji dań, łodygi zaś ubogacają smak rosołu, a także aromatyzują rybę z grilla, jeśli pod nią na ruszt podłoży się kilka takich łodyg. Jednocześnie ta część kopru włoskiego chroni rybę przed przypaleniem jej na grillu. Fenkuł doskonale smakuje w sałatce. Wystarczy skropić oliwą owocową z pierwszego tłoczenia pokrojony koper w paseczki. Następnie dodaje się sok z cytryny, sól i pieprz oraz starty parmezan. Sałatkę można wzbogacać plastrami pomarańczy, cytryny lub grejpfruta. Doskonałym dodatkiem do sałatek z fenkułem są również oliwki, jabłka, rukola, czerwona cebula, anchois i kapary.

Dania główne z fenkułu

Doskonałą zupę z kopru włoskiego przygotowuje się z jednego fenkułu, średniej cukinii, cebuli i pora. Obrane i pokrojone warzywa podsmaża się na oliwie, a następnie zalewa szklanką bulionu i mleka. Po półgodzinnym gotowaniu się całość należy zmiksować blenderem. Zupę najlepiej jest podawać z pokrojonym w kostkę wędzonym łososiem. Duszony koper włoski jest doskonały także jako dodatek do ryb lub steków. Wystarczy duże kawałki fenkułu udusić kilkanaście minut pod przykryciem i doprawić.