Pomysły na prostą zupę warzywną

Zielona groszkowa zupa - krem, rozgrzewająca śródziemnomorska zupa pomidorowa lub delikatna zupa kalafiorowa to warte wypróbowania przepisy na proste zupy warzywne.

Chociaż jest dużo przepisów na zupy z wykorzystaniem mięsa, na naszym stole powinna czasami zagościć prosta zupa warzywna. Jarzynowe zupy są pełne witamin, bogate w błonnik i bardziej dietetyczne niż typowe rosoły czy gulasze a ich smak potrafi zachwycić.

 

 

  • Groszkowa zupa-krem

Jest to bardzo prosta zupa warzywna, do przygotowania której potrzebujemy jedynie puszki groszku konserwowego, pietruszki, czosnku, marchewki i cebuli. W garnku podsmażamy na oliwie lub maśle jarzyny. Gdy zmiękną, dodajemy niecałą puszkę groszku razem zalewą, zalewamy dwoma litrami wody lub bulionu i całość gotujemy przez pół godziny. Następnie pozostawiamy zupę do ostygnięcia. Miksujemy ją na gładką masę, dodając surowy czosnek. Jeśli jest za rzadka, możemy ją zagęścić, dodając łyżkę mąki pszennej. Zupę ponownie gotujemy, gotową możemy zabielić kilkoma łyżkami niesłodzonej śmietany. Przyprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością koperku i wrzucamy pozostawiony wcześniej groszek.

 

  • Śródziemnomorska zupa pomidorowa

Ta ciekawa wersja zupy pomidorowej odwołuje się do tradycji kuchni włoskiej i greckiej. Przygotowujemy ją z główki czosnku, puszki pomidorów w zalewie, kukurydzy konserwowej, koncentratu pomidorowego, oliwy z oliwek oraz przypraw - ziół prowansalskich i bazylii. W garnku na kilku łyżkach oliwy smażymy obrany i pokrojony czosnek. Kiedy delikatnie się zrumieni dodajemy odsączoną kukurydzę, pokrojone pomidory razem z zalewą i 4 łyżki koncentratu pomidorowego. smażymy jeszcze kilka minut, następnie całość zalewamy dwoma litrami wody. Prosta zupa warzywna może być dodatkowo przyprawiona liściem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego. Doprowadzamy zupę do wrzenia i wrzucamy dużą łyżkę ziół prowansalskich i garść świeżej bazylii. Ta prosta zupa warzywna najlepiej smakuje zabielona łyżką śmietany i podawana z makaronem.

 

  • Zupa kalafiorowa

Delikatna w smaku i łatwa w przygotowaniu prosta zupa warzywna zachwyci największych smakoszy. Do jej zrobienia potrzebujemy małej główki kalafiora, marchewki, kilku ziemniaków, pietruszki, małej cebuli i śmietany 18%. W garnku smażymy na maśle cebulę i pokrojone w zapałkę marchewkę i pietruszkę. Całość zalewamy woda lub bulionem i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i różyczki kalafiora. Zupę gotujemy, aż kalafior będzie miękki. Aby śmietana się nie zważyła, należy przedtem połączyć ją w misce z kilkoma łyżkami wywaru, a potem powoli wlewać do zupy. Ta prosta zupa warzywna może zostać przyprawiona solą, pieprzem ziołowym i pęczkiem świeżego koperku.