Pomysły na wegańskie ciasta i ciasteczka

Wbrew pozorom, wegańskie ciasta i ciasteczka, mimo braku jaj i nabiału, mogą być bardzo udanymi wypiekami.

Dieta wegańska wyklucza produkty pochodzenia zwierzęcego - nie tylko mięso, ale także jajka i produkty mleczne. Wbrew pozorom wegańskie ciasta i ciasteczka mogą być bardzo udaną propozycją deseru, choć trudno wyobrazić sobie ciasto bez jajek.

 

 

  • Wegańskie ciasteczka - pomarańczowe księżyce

Jest to wegańska wersja niemieckich bożonarodzeniowych kruchych ciasteczek Orangen-Schoko-Kipferln. Wyglądają niezwykle smakowicie i zachęcająco, wiele osób nie może wprost uwierzyć w to, że nie zawierają one produktów pochodzenia zwierzęcego. Wegańskie ciasta i ciasteczka zawsze robią wrażenie! Potrzebne składniki to: 300 gram mąki, trzy łyżki cukru, tabliczka gorzkiej czekolady, skórka z jednej pomarańczy, osiem łyżek cukru pudru i trzy małe opakowania cukru waniliowego. Do przesianej mąki należy dodać cukier, startą czekoladę, posiekaną margarynę i skórkę pomarańczową. Można również posiekać wszystkie składniki razem, jak przy wyrabianiu normalnego kruchego ciasta. Następnie należy szybko zagnieść masę i na godzinę włożyć ją do lodówki. Aby nie obeschła, miskę należy przykryć czystą ściereczką. Po wyjęciu ciasta z lodówki można rozpocząć formowanie małych ciasteczek w kształcie półksiężyców. W tym celu należy ulepić wałeczki o średnicy około dwóch centymetrów i długości sześciu, uformować ich końce w rożki, a następnie pozginać je w kształt litery C. Ciastka trzeba piec przez około 20 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu ich z piekarnika, gdy jeszcze są gorące, można obtoczyć je w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym. Najsmaczniejsze są następnego dnia po upieczeniu.

 

 

  • "Murzynek" - wegańskie ciasto

W chłodniejsze dni doskonałym dodatkiem do kawy będzie wegański "murzynek", zawdzięczający swoją nazwę ciemnej barwie. Choć wielu osobom całkowicie roślinne ciasto wydaje się niemożliwe do wykonania, jest to deser wegański, który udaje się zawsze. Wegańskie ciasta i ciasteczka wychodzą prawie zawsze! Do wykonania "murzynka" potrzebne są dwie szklanki mąki, jedna szklanka cukru, pół szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka sojowego, trzy duże łyżki kwaśnego dżemu i po łyżce sody, kakao (można dodać więcej) i cynamonu. Wszystkie składniki wystarczy dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą miksera, a następnie przelać masę do tortownicy. Wedle uznania dodać można różne bakalie: orzechy, migdały, rodzynki i suszone owoce. Ciasto należy piec przez 45 minut w temperaturze około 200°C. Przed przystąpieniem do pieczenia warto jednak zapytać gościa, co sądzi o użyciu cukru, gdyż niektórzy radykalni weganie uważają, iż jest on niewegański.