Popcorn – oryginalne sposoby na przygotowanie

Uwielbiany przez wszystkich popcorn nie musi być jedynie solony lub maślany. Prażoną kukurydzę można przygotować na wiele sposobów, dostosowując ją do każdego gustu.

Przyzwyczailiśmy się do chrupania popcornu przy okazji seansu filmowego w kinie lub w domu. Zamiast przepłacać, kupując gotowy produkt w sklepie, taniej i ciekawiej jest samodzielnie przygotować go w różnych wersjach.

  • Popcorn – przepis podstawowy
    Przygotowując popcorn, zaopatrz się w specjalnie do tego celu przyrządzone ziarna kukurydzy, które możesz kupić w każdym supermarkecie. Do garnka wlej sporą ilość oleju. Tłuszcz powinien przykryć całe dno. Kiedy olej będzie dobrze nagrzany, wsyp opakowanie kukurydzy. Następnie przykryj garnek pokrywką, dzięki czemu nie rozsypie się ona po całym pomieszczeniu. Przekąska będzie gotowa, gdy wszystkie ziarna wypęcznieją (nie będzie już wówczas słychać charakterystycznego „strzelania”). Do tego czasu należy często potrząsać garnkiem, aby nie doprowadzić do przypalenia kukurydzy.

 

  • Popcorn serowy, na słodko lub maślany
    Jeśli jesteś miłośnikiem sera, możesz wypróbować popcornu z dodatkiem parmezanu lub innego ulubionego sera. W tym celu przygotuj podstawowy przepis, a następnie wymieszaj go ze startym na tarce serem. Pamiętaj, aby zrobić to, gdy kukurydza jest jeszcze gorąca. W przeciwnym wypadku, parmezan nie rozpuści się. Gdy wolisz smak słodyczy, ciepły uprażoną kukurydzę wymieszaj z 3 łyżkami brązowego cukru. Natomiast klasyczny maślany popcorn przygotujesz w prosty sposób, mieszając go w garnku z wcześniej rozpuszczonym masłem.

 

  • Pikantny popcorn
    Najprostszym sposobem na dodanie ostrości zwykłej prażonej kukurydzy, jest posypanie jej solą i ostrą papryką. Jednak przygotowanie ostrego sosu sprawi, że całe danie będzie obfitować w pikanterię. W rondelku rozpuść 4 łyżki stołowe masła. Następnie dodaj do niego po 2 łyżeczki cynamonu, mielonego kminku i papryki w proszku. Wsyp również po 4 łyżeczki soli i cukru. Całość mieszaj do momentu doskonałego połączenia. Na koniec polej sosem wcześniej przygotowany popcorn.

 

  • Karmelowo-orzechowy baton na bazie popcornu
    Przed zrobieniem karmelu, podsmaż na patelni pokrojone orzechy (ich rodzaj i ilość według własnego uznania). Trzy czwarte kostki masła roztop w garnku dodając póltorej szklanki cukru oraz 1/4 szklanki wody. Składniki mieszaj, aby nie doprowadzić do przypalenia. Kiedy wszystko się stopi, wystarczy dodać szczyptę soli. Całość należy gotować do momentu wytworzenia gęstego karmelowego sosu. Dopiero wtedy dodaj orzechy i miskę przygotowanego wcześniej popcornu. Po połączeniu składników, nie przerywając mieszania, zdejmij garnek z ognia. Gdy wszystko będzie ładnie połączone, wyłóż masę na blachę i poczekaj aż do jego ostygnięcia.