Portugalski bolo de arroz

Słynne, portugalskie bolo de arroz, czyli tradycyjny deser, przygotowuje się z mąki ryżowej i krótko piecze w piekarniku.

Portugalskie, tradycyjne desery są niezwykle pyszne, słodkie i aromatyczne. Jednym z nich jest bolo de arroz, czyli smakowity wypiek z mąki ryżowej. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, natomiast smak deseru jest niepowtarzalny. Portugalczycy uwielbiają spożywać ryżowe babeczki wraz z pachnącą, świeżą kawą w klimatycznych kafeteriach.

 

 

  • Składniki na ryżowe babeczki

Klasyczne bolos de arroz przygotowuje się z wysokiej jakości mąki ryżowej (należy przygotować 200 gram tej mąki). Ponadto będą potrzebne 3 jaja kurze, 250 mililitrów oleju roślinnego oraz 250 mililitrów świeżego mleka (o zawartości tłuszczu minimum 3 procent). Ponadto należy zaopatrzyć się w 225 gram drobnego cukru, 200 gram mąki pszennej (najlepiej tortowej) i 20 gram proszku do pieczenia. Aby babeczki były bardziej aromatyczne, należy przygotować startą skórkę z jednej cytryny. Można także użyć kilku kropel olejku cytrynowego, jednak naturalna skórka będzie bardziej odpowiednia.

 

  • Foremki do portugalskiego deseru

Babeczki oryginalnie pieczone są w metalowych obręczach (zazwyczaj o wymiarach 6,5 centymetrów na 4 centymetry) wyłożonych paskami papieru do pieczenia. Można także skorzystać z papierowych lub silikonowych foremek do pieczenia muffinów. W przypadku używania obręczy należy wyciąć z papieru do pieczenia krążki (średnica krążków powinna być nieco większa od średnicy obręczy). Kółka ułożyć na blasze, a na nich postawić metalowe obręcze wyłożone papierem, które będzie się napełniało ciastem.

 

  • Przygotowanie bolo de arroz

Pierwszy krok przy przygotowaniu portugalskich babeczek to wymieszanie świeżego mleka z drobnym cukrem. Dodać olej oraz startą skórkę cytrynową. Płynną masę przelać do średniego garnka i postawić na małym ogniu. Zagotować, aż masa się spieni. Odstawić z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Mąkę pszenną oraz ryżową dwukrotnie przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Ostudzoną masę miksować, dodając po jednym jajku. Kiedy masa się połączy i będzie jednolita, zmniejszyć obroty (na najniższe) i ostrożnie podsypywać mąki z proszkiem.

 

  • Pieczenie ciastek ryżowych

Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Puszystą i gładką masę ostrożnie rozlewać do foremek lub metalowych obręczy do 3/4 wysokości. Babeczki przed wstawieniem do piekarnika można posypać grubym cukrem kryształem. Portugalskie bolo de arroz piec przez około 25 minut. Po upieczeniu pozostawić przez 10 minut w ciepłym piekarniku, aby ciasto nie opadło. Podawać wystudzone z filiżanką kawy.