Potrawy z cukini: smaczne i zdrowe

Pyszna, delikatnie kremowa zupa, lekkostrawna sałatka z dodatkiem sera typu feta oraz makaron ze szpinakiem to przykładowe potrawy z cukinii.

Kiedy nadchodzi sezon na cukinię, warto spróbować zupełnie nowych przepisów, które zachwycą niejedno podniebienie. Cukinia pochodzi z Włoch, jednak w Polsce cieszy się coraz większą popularnością. Jest to warzywo niskokaloryczne, więc jego spożywania nie muszą się obawiać osoby dbające o linię. Sprzyja ponadto przemianie materii. Zawiera witaminę C, PP oraz B. Jest także źródłem karotenu, który korzystnie wpływa na skórę. Oto potrawy z cukinii w zupełnie nowej odsłonie.

 

  • Smaczna i lekka zupa
    Lekkostrawne dania wcale nie muszą być niesmaczne. Idealnym przykładem na przepyszne, a w dodatku zdrowe potrawy z cukinii są zupy wykonane na bazie tego warzywa. Jedną z nich jest aromatyczna zupa z dodatkiem kolendry i świeżej bazylii. Należy przygotować dwie średniej wielkości cukinie, 500 mililitrów bulionu warzywnego, kolendrę, pietruszkę oraz listki bazylii, a także śmietanę do dekoracji. Cukinię umyć, obrać i pokroić na grubsze plastry. Gotować w lekko osolonej wodzie przez 7-10 minut. Następnie po ugotowaniu zmiksować warzywo wraz z ziołami i dodać do gotującego się warzywnego bulionu. Przelać na talerze i dodać śmietanę do każdej porcji. Udekorować natką pietruszki.
  • Grillowane pyszności
    Cukinia z grilla smakuje wyśmienicie, zwłaszcza jeśli występuje w nietypowych połączeniach. Kolejną propozycją na potrawę z tego zdrowego warzywa jest sałatka z grillowaną cukinią oraz serem typu feta. Oprócz jednej, dużej cukinii będą potrzebne następujące składniki: 50 gram sera typu feta, 200 mililitrów bulionu, torebka kaszy jęczmiennej, sól, pieprz, oliwa z oliwek oraz sałata lodowa. Kaszę ugotować na sypko w bulionie i wodzie w proporcjach 1:1. Cukinię pokroić w plastry, doprawić, skropić oliwą i zawinąć w folię aluminiową. Grillować do miękkości. Jeśli przyrządzanie cukinii odbywa się na patelni do grillowania, nie wkładać warzywa do folii. Ostudzoną kaszę przełożyć do miski, wymieszać z poszarpaną sałatą, upieczoną cukinią oraz pokrojoną w kostkę fetą. Doprawić do smaku. Można polać sosem winegret, dodać rukolę, świeżą miętę lub bazylię. Podawać ze świeżymi grzankami posmarowanymi ziołowym masłem.
  • Makaronowy zawrót głowy
    Dobrym pomysłem na obiad są sycące potrawy z cukinii na bazie makaronu. 150 gram makaronu penne ugotować al dente z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek w lekko osolonej wodzie. Dwa ząbki czosnku rozgnieść, małą cukinię oczyścić i pokroić na niewielkie kawałki, a następnie oba składniki podsmażyć na patelni (maksymalnie 5 minut), nie dodając już tłuszczu. Mrożony szpinak (około 100 gram) umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu aż będzie gorący. Dodać łyżkę masła oraz łyżkę śmietany i wymieszać. Makaron odcedzić, wymieszać ze szpinakiem, cukinią oraz kilkoma kawałkami suszonych pomidorów. Oprószyć startym parmezanem i podawać na gorąco.