Potrawy z grilla - smaczne i zdrowe

Wegetariańskie i mięsne, obiadowe i deserowe – pyszne i zdrowe potrawy z grilla są niewątpliwą atrakcją letnich imprez w gronie rodziny i znajomych.

Uwielbiamy lato za jego zapach, ciepło, słońce i szereg możliwości rozrywki, jakie nam daje. Wyjazdy na działki, nad jeziora, do znajomych. Oprócz szerokiego wachlarza atrakcji turystycznych, dostarcza nam także rozkoszy dla podniebienia. Najpopularniejszymi, sezonowymi, są potrawy z grilla - cieszą pysznym smakiem i swoimi walorami zdrowotnymi. Są proste w przygotowaniu, a jednocześnie finezyjne i cieszące oko.

Popularne przepisy wegetariańskie
Niemal w każdej gazetce, czy letnich dodatkach do prasy znajdziemy przepisy na dania z grilla. W przeciągu paru lat stały się tak popularne, że dziś nie wyobrażamy sobie bez nich wypadów na działkę czy do znajomych. Są proste w przyrządzeniu i pyszne w smaku. Każdy znajdzie coś dla swojego podniebienia. Latem często nie mamy ochoty na ciężkie mięsiwa, w upalne dni wolimy zjeść coś lekkiego i soczystego. Doskonale nadają się do tego takie potrawy jak warzywa czy owoce. Możemy je przyrządzać na różne sposoby, według uznania i fantazji. Spośród warzyw szczególnie podatne na grillowanie są cukinie, pomidory, kabaczki. Łatwo je wydrążyć i nafaszerować pysznym nadzieniem. Takie potrawy z grilla są pyszne, zdrowe i urozmaicone. Farsz z cukinii czy pomidorów doskonale komponuje się z serem feta, żółtym serem czy innymi warzywami. Take potrawy muszą być odpowiednio przyprawione, aby wydobyć jeszcze bardziej delikatny smak warzyw. Dla chętnych na coś bardziej soczystego proponuje się owoce. Swoim smakiem szczególnie zachwycają grillowane jabłka, połączone z cynamonem, serkiem lub miodem. Podobnie smakują winogrona lub brzoskwinie. Dla łasuchów idealny będzie grillowany banan z czekoladą, rozpuszczającą się w trakcie grillowania banana.

Przepisy mięsne
Potrawy z grilla w większości kojarzą się jednak z mięsami. Szczególnie mężczyźni przepadają za grillowaną karkówką czy schabem. Kobiety częściej wybierają delikatną pierś z kurczaka, przyprawioną na przykład serem feta i ziołami. Doprawiać tak możemy każde mięso, o ile to do niego pasuje. Nadal niesłabnącą popularnością cieszą się kiełbaski. Chociaż nie są to typowe potrawy z grilla, a bardziej na ognisko, są one najprostsze w przyrządzeniu i idealnie nadają się na wieczorne imprezy. Bardziej wymagający mogą spróbować przygotować na grillu rybę. Taki przepis wymaga więcej wprawy i wyczucia, aby nie podać potrawy na wpół surowej. Jeśli jednak jesteśmy dobrymi kucharzami, to smak ryby z grilla dostarczy nie lada przyjemności podniebieniu naszemu i naszych gości. Wszystkie grillowane mięsa osiągają swój najlepszy smak, gdy są dobrze przyprawione. Służą do tego zioła sprzedawane niemal w każdym sklepie spożywczym.