Potrawy z kaszą – kreatywne pomysły dla Twojej kuchni

Pomysłów na potrawy z kaszą jako głównym składnikiem, może być bardzo wiele - kasze mogą być komponentem egzotycznych sałatek, dań z warzywami czy stanowić podstawę deseru.

Najpopularniejsze potrawy z kaszą to te, które kiedyś gotowały nasze babcie: rozklejane, zapiekane, prażone, z mlekiem, na słodko, na słono. Współczesna kuchnia proponuje używanie ich do potraw dziś popularnych. Można stosować jako jeden z równoprawnych składników zupy, w drugim daniu doskonale zastępują powszechne ziemniaki. Mogą też stanowić składnik wielu sałatek i deserów.

 

  1. Potrawy z kaszą kuskus – sałatka tabbuleh
    Sałatka tabbuleh, potrawa z kaszą kuskus, pochodzi z Bliskiego Wschodu. Należy przygotować 15 dag kuskusu, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki posiekanych listków mięty, 3-4 cebulki dymki posiekane razem ze szczypiorem, świeży ogórek, 3 łyżki oleju, sok z jednej cytryny, pieprz i sól. Kuskus trzeba przyrządzić jak podano na opakowaniu i ostudzić, ogórek obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki sałatki połączyć i wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę należy podawać po schłodzeniu w lodówce.
     
  2. Potrawy z kaszą manną – warzywa z kaszą manną
    Jest to wegetariańska potrawa, zwana upma. Jej postawą jest kasza manna. Czas przygotowania wynosi około 45 minut. Potrzebne składniki to kalafior, połowa kostki masła, szklanka kaszy manny, połowa szklanki zielonego groszku, trzy szklanki wody oraz przyprawy: po łyżeczce kminku indyjskiego, anyżu, kurkumy, chili i sól. Warzywa trzeba umyć i pokroić. Na maśle w garnku należy przyprażyć przyprawy, wrzucić do nich pokrojone warzywa, zalać wszystko wodą i ugotować. W drugim garnku powinno się uprażyć na maśle kaszkę, aż będzie złotobrązowa. Trzeba ją mieszać około 30 minut. Do ugotowanych warzyw należy wsypać kaszę, mieszając tak, by nie powstały grudki.
     
  3. Potrawy z kaszą manną – halava
    Halava - prażona kasza manna należy do potraw słodkich. Czas przygotowania wynosi około 40 minut. W jej skład wchodzi półtora litra wody, 30 dag masła, 75 dag cukru i 75 dag manny oraz bakalie lub świeże owoce według uznania. Z wody należy zrobić syrop, w garnku roztopić masło i dodać mannę. Trzeba ją mieszać tak długo, aż kaszka stanie się złotobrązowa. Do tak przygotowanego komponentu powinno się wlewać powoli syrop z cukru, mieszając, aby masa była gładka. Ogień musi być bardzo mały. Taką masę gotuje się jeszcze kilka minut – aż do wchłonięcia syropu przez mannę. Halava jest dobra, gdy kasza nie przykleja się do łyżki. Do tak przygotowanej potrawy z kaszą można dodać świeże owoce lub uprażone bakalie.