Potrawy z piersi kurczaka

Aromatyczny de volaille, oryginalny przysmak z tymiankiem i limonką oraz pyszne pierogi to propozycje na potrawy z piersi kurczaka.

Potrawy z piersi kurczaka są delikatne i lekkostrawne, a białe mięso zachwyca smakiem nie tylko dorosłych, ale także wiele dzieci, które często nie przepadają za mięsnymi potrawami. Można je przyrządzić na wiele sposobów – klasycznie oraz nowatorsko, z pomysłem. Wszystko zależy od inwencji twórczej kucharza oraz preferowanych smaków.

 

 

  • Klasyczny de volaille
    Pyszne, aromatyczne kotleciki de volaille to jeden z pomysłów na potrawy z piersi kurczaka. Są to zawinięte roladki z masłem i przyprawami w środku. Panierka jest chrupiąca i złocista. Do przygotowania 4 kotletów należy przygotować 4 pojedyncze piersi z kurczaka, olej do smażenia, wykałaczki (lub metalowe szpikulce do rolad), mąkę i bułkę tartą do obtaczania (w proporcjach 1:3), jajko, masło ziołowe i pietruszkę. Piersi należy roztłuc na cienkie placki i na środek nałożyć masło ziołowe. Dodać pokrojoną pietruszkę. Szczelnie zawinąć w roladki i spiąć wykałaczkami lub szpikulcami. De volaille obtaczać najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju, na małym ogniu około 10 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami i surówką.
  • Egzotyczna wersja
    Dla głodnych kulinarnych wrażeń, dobrym pomysłem będzie przygotowanie kurczaka z limonką i tymiankiem. Dla czterech osób należy przygotować: cztery piersi z kurczaka, jedną limonkę, łyżkę miodu i oliwy z oliwek, ząbek czosnku oraz świeży tymianek. Piersi należy umieścić w żaroodpornym naczyniu. W misce umieścić pozostałe składniki i przyrządzić marynatę. Dodać do kurczaka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 40 minut (nie przykrywając naczynia), co jakiś czas przewracając piersi. Podawać z sałatką.
  • Aromatyczne pierogi
    Potrawy z piersi kurczaka nie muszą opierać się tylko i wyłącznie na kotletach, dlatego warto zasmakować w aromatycznych pierożkach. Należy przygotować ciasto z 150 gram mąki pszennej, szczypty soli, 130 mililitrów wody oraz 30 gram masła. Mąkę przesiać, masło rozpuścić w gorącej wodzie, dodawać po trochę do mąki i zagnieść ciasto. Przygotować farsz: 50 gram szpinaku opłukać i podgrzewać na patelni dwie minuty a następnie posiekać. Dodać do 100 gram pieczonej lub grillowanej piersi kurczaka, 60 gram szynki parmeńskiej oraz 5 łyżek parmezanu. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Lepić pierogi napełniając przygotowanym farszem i wrzucać do gotującej się wody. Gotować minutę i odcedzać. Polać masłem lub sosem grzybowym.