Prasa do owoców sposobem na domowy wyrób win

Domowe wino powinno mieć smak oraz zapach dostosowany do potrzeb osób konsumujących oraz wytwarzających je. Warto wykonać je za pomocą prasy do owoców.

Spożywanie win należy do tradycji nie tylko wielu krajów ale również rodzin. Wina są kosztowane nie tylko w formie napoju podczas jedzenia posiłków ale również w celach relaksacyjnych. Warto zwrócić uwagę na to, że wina są podzielone zgodnie z ich kwasowością na słodkie, półsłodkie, a także wytrawne. Aby wytworzone wino było zgodne z oczekiwaniami osób wykonujących je, a także konsumujących, należy wykorzystać odpowiedni sprzęt, taki jak prasa do owoców oraz składniki.

Niezbędne składniki

Wina mogą zostać wykonane z najróżniejszych owoców, rosnących w domowych sadach, a także lasach. Przed wyborem konkretnego składnika, należy zapoznać się z ilość związków chemicznych dlatego, że w niektórych przypadkach muszą zostać uzupełnione sole azotowe, a także fosforowe przed dodaniem drożdży winiarskich. Warto zwrócić uwagę na to, że wina najczęściej wykonywane są z wiśni bądź też winogron, nieco rzadziej z takich owoców jak: agrest, borówka czarna, borówka czerwona, czereśnia, gruszka, jabłko, jeżyna, malina, morwa, porzeczki białe, porzeczki czerwone, porzeczki czarne, poziomka, a także bzu czy też dzikiej róży. Prasa do owoców umożliwia mieszanie kilku razem. Oprócz owoców należy pamiętać, również o uzupełnienia przygotowywanego wina takimi składnikami jak woda, drożdże winiarskie czy też kwasami oraz cukrami.

Etapy przygotowania wina

Pierwszym etapem wyrobu wina za pomocą prasy do owoców jest otrzymanie niesklarowanego soku, który nazywany jest moszczyną. Należy pamiętać o tym, że owoce wykorzystane do produkcji wina muszą być tylko zdrowe i świeże dlatego, że wpływają one na jakość wina. W sytuacji kiedy owoce są spleśniałe, należy liczyć się z tym, że spowodują otrzymanie niewłaściwego zapachu oraz smaku. Następnie należy je sprasować, zalać wodą, powtórnie sprasować i wycisnąć resztę soku. Do powstałych wytłoczyn, należy dodać wodę. Uzyskane moszcze z pierwszego oraz drugiego, muszą zostać razem zmieszane, następnie wygotowane i odcedzone na flaneli bądź też płótnie. Ostatnią czynnością jest doprawienie wina, można nadać mu więcej kwasowości poprzez dodanie soku z cytryny bądź zmieszanie moszczów mało kwaśnych z bardzo kwaśnymi. Na zakończenie można dosłodzić wino, za pomocą cukru białego jednakże dopiero w momencie kiedy wartość alkoholu etylowego będzie równa piętnastu procentom. W trakcie wytwarzania wina można dodać odpowiednią ilość drożdży winiarskich po to, aby owoce szybciej fermentowały jednakże przed ich dodaniem, należy pamiętać o uzupełnieniu owoców solami azotowymi, a także fosforowymi. Warto zwrócić uwagę na to, że domowy wyrób win umożliwia dostosowanie wina do własnych potrzeb, a także upodobań smakowych. Ponadto należy pamiętać o tym, że wina wykonane za pomocą prasy do owoców są znacznie zdrowsze niż te zakupione w sklepach i w restauracjach.