Prosiak na zimno, czyli obowiązkowe danie na chorwackim weselu.

Prosiak na zimno to tradycyjne chorwackie danie, bez którego nie może się odbyć wesele, czy inna ważna uroczystość. Symbolizuje on wspólną biesiadę oraz dostatek.

W Chorwacji prosiak na zimno to danie bardzo cenione i podawane podczas ważnych uroczystości. Prosiak na zimno koniecznie musi być opatrzony chrupiącą skórką. Za najsmaczniejsze części prosiaka uznaje się udziec, szynkę a także polędwiczkę. Można go podawać z dowolnymi dodatkami, jednak powinny mieć one wyrazisty smak.

 

  • Prosiak na zimno - chorwacka tradycja
    "Nie ma ptaka nad prosiaka" - to powiedzenie króluje w Chorwacji i odzwierciedla sympatię chorwatów do mięsa z prosiaka. Tradycją jest pieczenie prosiąt w całości - w brytfannach, w piecach do pieczenia chleba oraz na rożnach. Rożno i grillowanie prosiaka to doskonała okazja do świętowania i biesiadowania ze znajomymi, rodziną oraz z przyjaciółmi. Pieczonego mięsa z prosiaka nie może zabraknąć na weselnych stołach. W Chorwacji pieczeń wieprzowa to symbol dostatku, pomyślności oraz wspólnej biesiady. Podaje się ją na Nowy Rok, na firmowych spotkaniach integracyjnych, na uroczyste obiady i kolacje oraz podczas rodzinnych uorczystości.
  • Chorwacki prosiak - z czym podawać
    Obecnie prosiaka podaje się na różne sposoby. Prosiak na zimno dobrze komponuje się z sałatką ziemniaczaną z fasolą. Poza tym prosiaka można zdobić cebulą dymką, rzodkiewkami, małymi cebulkami czy ogórkami w occie. Pieczeń z prosiaka można także podawać z sosem tatarskim, z sałatką francuską, bądź innymi sałatkami o wyrazistym smaku. Sałatki te jednak powinny być lekkie. Może to być przykładowo starta marchewka z kwaśnym jabłkiem, doprawiona sokiem z cytryny i chrzanem.
  • Prosiak na zimno - jak przyrządzić
    Przed upieczeniem prosiaka należy go odpowiednio wcześniej natrzeć solą w środku i na zewnątrz. Można także przyprawić ulubionymi ziołami pasującymi do wieprzowiny - jałowcem, kminkiem czy kolendrą. Prosiaka można upiec w piekarniku, w temparaturze 200 stopni Celsjusza. Mięso z prosiaka trzeba piec około 2 - 3 godzin, w zależności od wielkości, w brytfannie, na tłuszczu. Mięso należy piec do momentu az stanie się miękkie, a skórka osiągnie chrupkość i będzie rumiana. Żeby skórka osiągnęła taki stan, prosiaka koniecznie trzeba w trakcie pieczenia smarować czasami zimnym olejem, a do brytfanny dolewać ciepłej wody. Tak przygotowane mięso należy po upieczeniu wystudzić, następnie pokroić w cienkie plastry i podawać udekorowane bogato dodatkami.  Tak przygotowany prosiak na zimno zachwyca podniebienia mieszkańców Chorwacji podczas wesel i innych uroczystości.
  • Schab z galaretą porzeczkową - zastępstwo chorwackiego prosiaka
    Namiastką pysznego prosiaka na zimno podawanego w Chorwacji może być schab, który jest zdecydowanie łatwiejszy do przygotowania w domu. Można go podawać zarówno na gorąco jak i na zimno. Do tego potrzebny nam będzie kilogramowy kawałek schabu z kością, sól, pieprz, galaretka porzeczkowa, szklanka wywaru mięsnego oraz dwie łyżeczki sosu sojowego. Schab należy najpierw dokładnie umyć i osuszyć. Następnie ponacinać mięso w kilku miejscach, po czym ułożyć na blasze kością do góry. Blachę z mięsem należy włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez półtora godziny. W międzyczasie przygotowaną wcześniej galaretkę z porzeczki, ale rozrobioną z połową wody podanej w przepisie, należy wymieszać z wywarem mięsnym oraz z sosem sojowym. Taką miksturą trzeba smarować regularnie mięso. Po upieczeniu mięso wystudzić, pociąć na plastry i podawać z sałatką. Tak przygotowany prosiak na zimno zachwyci najbliższych.