Proste ciasto - przepis dla dzieci

Ptasie mleczko, stefanka, ciasto z truskawkami - jest wiele prostych ciast, które mogą przygotować dzieci.

Istnieje bardzo wiele prostych ciast, które nawet kilkulatki mogą wykonać samodzielnie albo z niewielką pomocą osoby dorosłej. Należy jednak ustalić zasady używania sprzętu kuchennego. Przede wszystkim dziecko nie powinno samo włączać piekarnika ani wkładać do niego ciasta, niewskazane jest, aby bez nadzoru opiekuna używało kuchenki gazowej.

Ptasie mleczko

Bardzo prostym ciastem jest ptasie mleczko. Do jego wykonania będą potrzebne cztery galaretki, każda w innym kolorze (cytrynowa, agrestowa, pomarańczowa i truskawkowa), margaryna oraz trzy serki waniliowe. Można użyć owoców do ozdoby. Przed przystąpieniem do wykonywania ciasta należy złożyć tortownicę i wysmarować jej wnętrze margaryną. Galaretkę agrestową dokładnie wymieszać z dwoma szklankami gorącej wody i poczekać aż ostygnie. Serek waniliowy przełożyć do wysokiego naczynia i wlać do niego galaretkę. Całość dokładnie wymieszać. Powstałą masę przelać do tortownicy. Wstawić do lodówki, żeby stężała. Gdy agrestowa warstwa już zastygnie, można przystąpić do wykonywania kolejnej – cytrynowej. Przygotować ją należy tak, jak pierwszą. Po zastygnięciu drugiej warstwy, należy wykonać trzecią – pomarańczową. Kiedy trzecia masa stężeje, można ułożyć na niej owoce (nadają się wszystkie, poza kiwi) i zalać galaretką truskawkową.

Stefanka

Stefanka jest pysznym i prostym ciastem. Do jej wykonania trzeba przygotować pięć paczek herbatników, kostkę masła, szklankę cukru pudru oraz cztery łyżki mleka. Masło musi być miękkie, dobrze więc trzy godziny przed przystąpieniem do wykonywania stefanki wyjąć je z lodówki. Wyłożyć podłużną brytfankę pergaminem i ułożyć w niej rząd herbatników, ciasno, jeden przy drugim. Następnie miękkie masło umieścić w niskim, ale szerokim naczyniu, wsypać cukier i ucierać drewnianą łyżką. Jeśli masa jest bardzo gęsta, można dodać mleko. Masło i cukier należy ucierać tak długo, aż utworzą jednolity, gładki krem. Część gotowej masy wyłożyć na herbatniki i równomiernie rozprowadzić, następnie przykryć warstwą herbatników i znowu wylać na nie część masy. Układać kolejne warstwy (będzie ich trzy do czterech) do momentu, kiedy nie skończy się krem. Na wierzchu ciasta powinny być herbatniki.

Ciasto z truskawkami

Kolejnym prostym ciastem jest ciasto z truskawkami. Pół kilograma truskawek opłukać, osuszyć i pozbawić zielonych szypułek. Włożyć do brytfanki papier do pieczenia i ułożyć w niej truskawki. Następnie do szerokiego naczynia wsypać dwie szklanki mąki, półtorej szklanki cukru, cukier waniliowy, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, wlać trzy łyżki oliwy oraz szklankę wody. Umyć pięć jajek i wbić je do salaterki. Upewniwszy się, że nie ma w nich skorupek, przelać do naczynia, w którym już są pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa. Ciasto wylać na ułożone w brytfance truskawki i wstawić na pięćdziesiąt minut do piekarnika, rozgrzanego do stu osiemdziesięciu stopni. Dzieci powinny poprosić opiekuna o włączenie piekarnika, wstawienie ciasta oraz jego wyjęcie.