Proste i eleganckie menu na sylwestra

W menu na sylwestra powinny znaleźć się dania na ciepło, takie jak śliwki zapiekane w boczku, czy pieczone nadziewane pomidory oraz podawane na zimno wykwintne sałatki.

Sylwester jest imprezą dynamiczną, której podstawą jest taniec i świetna zabawa, dlatego ważne jest, aby potrawy w tym dniu były proste w przygotowaniu, a ich jedzenie nie zatrzymywało gości przy stole. W menu na sylwestra nie powinno zabraknąć różnego rodzaju koreczków i sałatek.

Dania na ciepło
Eleganckim daniem na ciepło, łączącym prostotę i niepowtarzalny smak są śliwki zapiekane w boczku. Do jego wykonania potrzebne są śliwki suszone, plastry boczku wędzonego i wykałaczki. Każdą śliwkę trzeba owinąć boczkiem i spiąć wykałaczką, następnie układać na blasze wysmarowanej olejem. Tak przygotowane należy piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut, czyli do momentu aż boczek stanie się chrupiący. Podawać na ciepło. Innym rodzajem koreczków serwowanych na gorąco są pomidory koktajlowe zapiekane z bazylią i serem feta. Pomidorom należy odciąć górną część, aby można było łyżeczką usunąć ich miąższ. Do środka tak przygotowanych pomidorów włożyć listek świeżej bazylii i kostkę sera feta. Całość przykryć wcześniej odciętym wieczkiem i spiąć wykałaczką. Pomidorki zapiekać w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 5 - 10 minut, pilnując, aby się nie zrobiły zbyt miękkie. W menu na sylwestra mogą się znaleźć również popularne roladki z piersi z kurczaka, zapiekane z papryką i serem żółtym, czy śledzie zapiekane w sosie pomidorowym.

Sałatki
Sałatki bardzo dobrze sprawdzają się w menu na sylwestra, ponieważ są daniem lekkim, a ich przygotowanie nie powinno przysporzyć wielu trudności. Elegancko prezentują się sałatki podane na cykoriowych łódeczkach. Cykoria najlepiej smakuje z papryką i pieczarkami, dlatego warto zrobić sałatkę zawierającą te dwa składniki. Aby całość była spójna należy dodać majonezu, który zapobiegnie spadaniu potrawy z listków cykorii. Inną wersją tego dania jest sałatka podawana na małych liściach sałaty. Takie łódki można nadziać również serkiem łososiowym połączonym ze świeżym koperkiem i niewielką ilością soku z cytryny. Ładnie prezentują się także łodygi selera naciowego nadziewane serem rokpol połączonym z natką pietruszki. Aby zadowolić fanów mięsa, warto podać sałatkę zawierającą na przykład plasterki usmażonego uprzednio kurczaka. Doskonale się on komponuje z oliwkami, pomidorami, sałatą, papryką i ogórkiem.