Proste spaghetti – przykłady przepisów

Makaron jest idealnym pomysłem na szybki obiad, a smak prostego spaghetti zachwyci niejednego, kulinarnego smakosza.

Informacje na temat pochodzenia spaghetti są sprzeczne, albowiem legenda głosi, że pochodzą z Chin, natomiast Włosi uporczywie twierdzą, iż jest to ich narodowe danie. Nie ulega jednak wątpliwościom, iż spaghetti w wielu odmianach jest ulubieńcem ludzi na całym świecie.

 

 

  • Niekończący się makaron
    Proste spaghetti to przede wszystkim makaron. Obecnie w sklepach dostępne są różne grubości i długości makaronu spaghetti, jednak zawsze muszą być to dość długie nitki, im dłuższe, tym lepsze. Ogólnie przyjęło się, iż spaghetti jada się bez użycia noża, jedynie przy pomocy łyżki i widelca, nawijając niesforny makaron, który może osiągać nawet metr długości.
  • Tradycyjne trio
    Podstawowa wersja przepisu składa się zawsze z trzech składników: makaronu, sosu i parmezanu (w Polsce często zamiennikiem jest zwykły, żółty ser). Makaron gotuje się od 8 do 12 minut, w zależności od rodzaju nitek, jednak powinien być podawany al dente (na ząb), czyli nie należy go rozgotować ani podawać surowego. Najprostszy typ spaghetti jest podawany z sosem neapolitana, czyli gęstą, pomidorową masą z dodatkiem czosnku oraz aromatycznych ziół, obowiązkowo bazylii i suszonej papryki. Sos wykonuje się często z pomidorów w puszce, dusząc je wraz z przyprawami na małym ogniu, aż do uzyskania preferowanej konsystencji.
  • Więcej smaku
    Dla bardziej wymagających lub tych, którzy nie wyobrażają sobie makaronu bez mięsnych dodatków istnieje wiele urozmaiconych przepisów na proste spaghetti. Najbardziej rozpowszechnionym jest spaghetti bolognese, które można wykonać na podstawie wcześniej podanego przepisu na sos neapolitana, dodając usmażone mięso mielone. Wersję bez pomidorów oferuje spaghetti carbonara, wykonywane przy użyciu boczku, żółtek i sera (parmezanu lub innego). Przy tym przepisie istotne jest, aby sos przygotowywać po ugotowaniu makaronu, albowiem należy usmażyć boczek, zdjąć z ognia i szybko wymieszać z parmezanem i żółtkami na jednolitą masę i dodać do gorącego makaronu. Przyprawić do smaku. Można także do sosu dodać śmietanę, jednak tradycyjny przepis nie zawiera tego składnika. Do bazowych sosów warto dodać także szpinak, ser pleśniowy, brokuły, oraz inne składniki, w zależności od preferencji. Przygotowanie prostego spaghetti nie jest kosztowne i nie zabiera dużo czasu, a z talerzy pyszne danie znika jeszcze szybciej.