Prosty przepis na wspaniały tort truskawkowy

Aby cieszyć się smakiem tortu truskawkowego, należy upiec biszkopt, przygotować krem truskawkowy, a następnie wykonać i ozdobić tort.

Ładnie ozdobiony tort truskawkowy może stanowić główną atrakcję na urodzinowym stole albo być podany jako poobiedni deser. Jego smak i zapach jest ściśle związany z wiosną i pierwszymi dniami lata. Można go przygotować ze świeżych bądź mrożonych owoców. Wykonanie tortu truskawkowego nie zajmuje dużo czasu, a smak zadowoli nawet najbardziej wymagających gości.

Przygotowanie biszkoptu pod tort truskawkowy

Podstawą tortu truskawkowego jest biszkopt. Najlepiej upiec go samodzielnie w domu, co daje gwarancję, że będzie świeży i pozbawiony konserwantów. Najpierw należy przygotować niepełną szklankę cukru i pięć jajek. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Kiedy piana będzie już gotowa, nie przestając ubijać, wlać do niej żółtka. Do osobnej miseczki wsypać trzy czwarte szklanki mąki pszennej i jedną czwartą mąki ziemniaczanej, przemieszać. Do miseczki z mąką wlać masę jajeczną. Całość wymieszać łyżką bądź mikserem na najmniejszych obrotach. Ciasto wylać n tortownicę o średnicy dwudziestu dwóch centymetrów (może być większa, ale wtedy biszkopt będzie niższy) i piec trzydzieści do trzydziestu pięciu minut w temperaturze stu siedemdziesięciu stopni. Po upieczeniu biszkopt odstawić, aby ostygł.

Przygotowanie kremu do tortu truskawkowego

Cztery łyżeczki żelatyny spożywczej rozpuścić nad parą wodną w jednej trzeciej szklanki wody. Pół kilograma truskawek umyć, oddzielić od szypułek i zmiksować. Trzysta mililitrów śmietany trzydziestoprocentowej ubić z jedną czwartą szklanki cukru pudru. Do ubitej śmietany stopniowo dodawać ciepłą żelatynę, nieustannie miksują. Na koniec dodać masę truskawkową i ponownie zmiksować. Tak przygotowany krem odstawić do lodówki, aby nieco zgęstniał. Nie można jednak dopuścić do stężenia masy truskawkowej, ponieważ trudno będzie nią przełożyć biszkopt.

Wykonanie tortu truskawkowego

Zimny biszkopt należy przekroić na trzy części i nasączyć przegotowaną wodą z dodatkiem zapachu waniliowego. Biszkopt przełożyć kremem truskawkowym, dbając, aby obie warstwy kremu były mniej więcej takiej samej grubości. Warto zostawić część masy truskawkowej do ozdobienia wierzchu i boków tortu. Jeśli zabraknie kremu truskawkowego, wierzch i boki ciasta można również posmarować bitą śmietaną. Tort truskawkowy ozdobić wedle własnych upodobań świeżymi truskawkami, bitą śmietaną, pociętą na kawałki galaretką bądź kupną dekoracją. Boki tortu obsypać wiórkami czekoladowymi.