Proszek mango i jego zastosowanie w kuchni

Proszkiem mango można przyprawić niemal każdą potrawę - idealnie pasuje przede wszystkim do dań typowo indyjskich, takich jak chutney, ale także do ziemniaków, którym nadaje charakterystyczny aromat.

Kuchnia indyjska to nie tylko niezwykły, egzotyczny smak, ale przede wszystkim aromat, którego nie sposób czymkolwiek zastąpić. Bogactwo przypraw Indii daje niezwykłe możliwości wielbicielom niebagatelnych zapachów. Choć mniej znany od kurkumy, curry czy kminu, to i proszek z mango podbija obecnie europejskie stoły.

Indyjski sos - chutney

Tę niezwykłą przyprawę o kwaskowatym smaku, która w pierwszej chwili przypomina kwasek cytrynowy, przygotowuje się z niedojrzałych owoców mango. Spod cierpkiej, delikatnie kwaśnej nuty przebija delikatna słodycz, co stanowi bardzo efektowną kompozycję. Proszku mango używa się przede wszystkim przy przygotowaniu gęstego sosu idealnie komponującego się tak z mięsami, jak i daniami wegetariańskimi. Do przygotowania sosu, znanego jako chutney (w wersji pikantnej), niezbędne są następujące produkty: proszek mango (ewentualnie dwa owoce mango, nie do końca dojrzałe), pełna szklanka octu winnego, 3 łyżki opłukanych rodzynek, pół szklanki cukru, pół łyżeczki sproszkowanego imbiru, 4 ząbki zmiażdżonego czosnku, pół łyżeczki chilli, 4 goździki, pół łyżeczki gorczycy, sól dla smaku, 100 ml wody, świeżo zmielony czarny pieprz. Do garnka należy wlać wodę, dolać ocet i do tego wsypać cały cukier. Mieszać, gotować na małym ogniu przez około 8-10 minut - powinno zostać w garnku około 150 ml płynu. Następnie przyprawiamy wszystkimi przyprawami (jeżeli zamiast proszku chcemy użyć owoców mango, to należy pokroić je w kostkę i dorzucić do garnka chwilę później). Po kilku minutach odcedzamy przyprawy i dodajemy czosnek oraz rodzynki. Gotujemy 5-10 minut.

Aloo Curry - kwintesencja smaku i aromatu

Danie to nie jest w Polsce znane przede wszystkim dlatego, że do jego przyrządzenia potrzebna jest znaczna ilość przypraw, najlepiej świeżych. Aloo Curry to ciekawie przyrządzone ziemniaki, do których przygotowania niezbędne są: 3 kartofle, 25 dag pieczarek, 3/4 szklanki oleju bądź oliwy, pół łyżeczki fenkulu, 1 łyżeczka chilli, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku, 1 łyżeczka soli, odrobina kurkumy, curry, 1 łyżeczka mielonego kminu oraz 2 małe łyżeczki proszku mango. Obrane i opłukane ziemniaki należy pokroić w plastry, po czym gotować przez około 15 minut - mają być miękkie, jednak nie mogą się rozpadać. Następnie na patelni należy rozgrzać tłuszcz i wrzucać kolejne przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić na ogniu około minutę. Do tego włożyć ziemniaki i smażyć jeszcze pięć minut.

Z nami zarobisz łatwo i szybko