Przechowywanie bananów

Prawidłowe przechowywanie bananów zależy przede wszystkim od odpowiedniej temeratury i dostępu owoców do światła.

Banan jest jednym z najpopularniejszych owoców na świecie. Uprawiany przede wszystkim w Afryce i Azji, charakteryzuje się słodkim smakiem i delikatnym zapachem, jest również cennym źródłem potasu, fosforu i magnezu. Aby jak najlepiej korzystać z dobrodziejstw natury zawartych w bananach należy wiedzieć jak je kupować, przetwarzać, i przede wszystkim, jak należy przechowywać banany.

Przechowywanie bananów w domu
Banany kupowane w niewielkich ilościach nie wymagają specjalnej pielęgnacji, ani odpowiednich warunków. Należy pamiętać jednak, aby trzymać je z dala od jabłek, ponieważ te przyczyniają się do szybszego dojrzewania i czernienia bananów. Jeżeli natomiast kupujemy owoce na zapas, warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami. Banany powinny być przechowywane w suchym, zaciemnionym i dość chłodnym miejscu. Optymalną temperaturą jest dla nich 12 stopni Celsjusza, dlatego nie należy trzymać bananów w lodówce. Są to owoce tropikalne i szybko dojrzewające, zbyt niska temperatura przyczyni się do brązowienia skórki oraz do utraty witamin. Wyjątkiem są jedynie całkowicie dojrzałe owoce, które szczególnie podczas upału można ulokować w szufladzie lodówki, zapewniając im stały przepływ powietrza.

Banan w podróży
Przechowywanie bananów może stanowić problem również jeśli chodzi o ich codzienne spożywanie. Owoce te są świetną przekąską zapewniającą porcję energii na wyjazdach, wycieczkach czy też jako drugie śniadanie, dlatego warto pomyśleć o sposobie na spakowanie ich w torbę czy plecak bez ryzyka i wizji wywabiania bananowych plam. Plastikowe torebki nie sprawdzą się tu zbyt dobrze, ponieważ zamknięte w nich banany nie tylko brązowieją i miękną ale także tracą swój kształt. Z pomocą przychodzą nam producenci opakowań i pudełek do przechowywania żywności, którzy oprócz standardowych kształtów opracowali również pudełko w formie i kolorze banana, doskonałe do zachowania jego kształtu i konsystencji niezależnie od warunków.

Mrożenie bananów
Kolejnym sposobem na prawidłowe przechowywanie bananów jest ich mrożenie. Zamrażalnik jest świetnym sprzymierzeńcem jeżeli chodzi o zapasy żywności i sprawia, że możemy cieszyć się smakiem danego owocu, kiedy tylko poczujemy na niego ochotę. Najlepszym sposobem na odpowiednie przechowywanie bananów w zamrażarce jest ich wcześniejsze obranie, pokrojenie według własnych upodobań oraz umieszczenie w plastikowym woreczku. Tak przygotowany owoc możemy zamrozić na wiele miesięcy nie bojąc się o jego świeżość czy wartości odżywcze, a banan wyjęty prosto z zamrażarki jest doskonałym składnikiem koktajli, szejków, lodów i deserów. Pamiętajmy jednak, że nie należy zamrażać nieobranych bananów, gdyż po kilku tygodniach spędzonych w minusowej temperaturze skórka i owoc przywierają do siebie dość mocno i są praktycznie niemożliwe do oddzielenia, a banan pozostawiony do rozmrożenia traci swoją zwartą i sprężystą konsystencję.