Przechowywanie produktów spożywczych - porady

Znajomość zasad zdrowego przechowywania produktów spożywczych może ułatwić życie każdemu, kto nie lubi wyrzucać żywności, a woli ją spożyć w późniejszym czasie.

Odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych jest niezwykle ważne ze względów higienicznych i zdrowotnych, jak również ekonomicznych. Znając zasady przechowywania żywności, można przygotować potrawę z resztek pozostałych posiłków bez obaw, że komuś zaszkodzą, a jednocześnie można zaoszczędzić trochę pieniędzy. Ważne tylko, aby mieć na uwadze terminy przydatności do spożycia.

 

 

  • Mrożenie i chłodzenie żywności

Zdrowe przechowywanie produktów spożywczych uzależnione jest od miejsca przechowywania żywności, temperatury i terminu przydatności do spożycia. Zwłaszcza miejsce i temperatura są ważne, ponieważ powietrze, wilgotność, temperatura, światło, czas przechowywania i czystość pomieszczeń mają duży wpływ na jakość produktów. Popularnym, bo pozwalającym na zachowanie najwięcej składników odżywczych sposobem na przechowywanie produktów spożywczych jest mrożenie. Proces zamrażania zmniejsza również działanie enzymów, które powodują psucie się żywności. Zamrożone produkty spożywcze zachowują w dużym stopniu walory odżywcze, dietetyczne i smakowe. Jest to najlepszy sposób na przechowywanie mięsa surowego oraz warzyw i owoców, lub resztek z obiadu. Jest to o tyle wygodne, że w każdej chwili można wyjąć mrożone pierogi lub kopytka i szybko przygotować je na obiad. Mrożąc produkty spożywcze trzeba pamiętać, by jak najszybciej spożyć je i nigdy nie należy ich ponownie zamrażać. Lodówka, obok zamrażalki pełni bardzo ważną rolę w zachowaniu świeżości przechowywanych produktów spożywczych, ponieważ niska temperatura hamuje rozwój drobnoustrojów i zapobiega psuciu się pokarmów. Biorąc pod uwagę, że najniższa temperatura w lodówce jest na najniższych pólkach, najlepiej przechowywać tam mięso. Jajka, produkty mleczne oraz ciasta powinno się trzymać na środkowych półkach. Natomiast półki na samej górze są idealne na przechowywanie warzyw i owoców. Półki w drzwiach lodówki są najcieplejszym miejscem w lodówce, dlatego nadają się na przechowywanie musztardy, ketchupu i masła.

 

  • Suszenie, kwaszenie, wędzenie i solenie żywności

Innymi sposobami na przechowywanie produktów spożywczych jest kwaszenie, któremu często poddaje się ogórki, kapustę i grzyby, suszenie, które idealnie nadaje się do warzyw, owoców i grzybów, wędzenie, pozwalające na długie przechowywanie produktów mięsnych, ryb, serów oraz solenie dobre do utrwalania mięsa, ryb, słoniny, sera białego, warzyw korzeniowych, szczawiu, kopru i fasoli strączkowej. Bez względu na to, w jaki sposób będą przechowywane produkty spożywcze, na świeżość i zachowanie smaku ma wpływ to, w czym jest żywność przechowywana. Doskonale do tego celu nadają się pojemniki za szkła, porcelany i plastyku, folia aluminiowa, papier spożywczy. Jednak najlepiej w przechowywaniu żywności sprawdzają się pojemniki próżniowe. Pozwalają one na utrzymanie smaku i świeżości potrawy kilka razy dłużej niż stosując zwykłe pojemniki, ponieważ produkty nie mają kontaktu z powietrzem i bakteriami.