Przepękla ogórkowata - zastosowanie w kuchni

Przepękla ogórkowata to smaczne i zdrowe warzywo, obniżające poziom cukru we krwi, polecane zwłaszcza osobom cierpiącym na cukrzycę.

Przepękla ogórkowata, lub inaczej, balsamka ogórkowata, to roślina z rodziny dyniowatych. Występuje przede wszystkim w krajach tropikalnych, głównie w Ameryce Południowej, Australii i Azji, gdzie od dawna znana jest jako warzywo jadalne. Ostatnio została sprowadzona także do Europy i uprawiana jest w południowych rejonach naszego kontynentu. Coraz częściej można ją spotkać na polskich stołach. Udowodniono bowiem, że zawarte w niej substancje mogą mieć działanie przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe.

 

 

  • Gorzki melon
    Przepękla ogórkowata z wyglądu przypomina ogórka o skórce pokrytej licznymi guzkami i jest prawdopodobnie najbardziej gorzkim warzywem na świecie. Mimo to od wieków jest stosowana w kuchni krajów, w których występuje. Do przyrządzania potraw najczęściej używa się młodych owoców tej rośliny. Aby pozbyć się gorzkiego smaku, przepęklę należy moczyć przez kilka godzin w roztworze wody z solą, po czym odsączyć. Tak przygotowane owoce można gotować lub dusić. Można także usunąć z owocu pestki, a miąższ pokroić w plastry, które naciera się solą. Odpowiednio przygotowane owoce można spożywać na surowo. W celach kulinarnych używa się także młodych listków, kwiatów i pędów przepękli, które ugotowane na parze stają się smaczną, pikantną potrawą.
  • Smaczny dodatek do dań
    Mimo iż wiele osób może odstraszyć potoczna nazwa tej rośliny („gorzki melon”), właściwe przygotowanie owoców pozwoli na usunięcie goryczy i sprawi, że przepękla ogórkowata stanie się pysznym i oryginalnym, a w dodatku zdrowym dodatkiem do wielu przyrządzanych dań. Znanych jest wiele sposobów wykorzystania w kuchni tej rośliny. Może być ona podawana jako dodatek do mięs, używana do sałatek lub marynowana w octowej zalewie. Innym wariantem podawania jest podsmażenie pokrojonego w krążki miąższu, na przykład z pieczarkami, cebulą, zielonym chili. Całość należy doprawić imbirem i solą, zaś dla przełamania ostrego smaku danie można poddusić w mleku kokosowym. Ciekawe danie można otrzymać także przez nafaszerowanie owocu mięsem, na przykład wieprzowym. Można również ususzyć plasterki i liście przepękli, a następnie parzyć z nich herbatki. Znane jest także wyrabianie z przepękli ogórkowatej soków i nalewek. Wykorzystywany jest nawet korzeń tej rośliny, który zmielony i wymieszany z miodem w proporcji jeden do jednego może być stosowany w leczeniu astmy.
  • Lekarstwo dla diabetyków
    Przepękla ogórkowata ma działanie hipoglikemiczne, dlatego też spożywanie potraw z tym warzywem jest polecane osobom cierpiącym na cukrzycę typu II. Substancje znajdujące się w tym warzywie – głównie polipeptyd gurmarin, który budową przypomina insulinę zwierzęcą - obniżają poziom cukru we krwi. Możliwe, iż substancje zawarte w przepękli pomagają hamować wytwarzanie komórek nowotworowych. Ponadto jest to warzywo bogate w witaminy (A, B1, B2, C) i minerały (żelazo). Zawiera lecytynę, pomagającą regulować gospodarkę lipidową organizmu, alkaloidy, olejki aromatyczne i glukozydy. Warto więc wzbogacić swoją dietę o przepęklę ogórkowatą, gdyż jest to smaczne i zdrowe warzywo.