Przepis na babeczki owocowe

Z morelami, truskawkami, jagodami oraz innymi owocami - babeczki owocowe zachwycają podczas każdej pory roku!

Pyszny, aromatyczny deser, który zachwyci i zadowoli każdego smakosza - babeczki owocowe. Można je przygotować zarówno na przyjęcie jak i bez okazji, albowiem przepisy nie wymagają wielu chwil spędzonych w kuchni. Doskonałe latem, ze świeżych owoców, ale także podczas chłodnych dni, kiedy można wykonać je z owoców mrożonych.

 

 

  • Kruche pyszności
    Aby przygotować kruche babeczki owocowe, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: 250 gram mąki tortowej, 150 gram miękkiego masła, 30 gram cukru pudru, 1 jajko oraz 12 gram gęstej śmietany. Ponadto potrzebne będą świeże owoce, na przykład truskawki, kiwi, winogrono czy brzoskwinie, a także składniki na krem: budyń w proszku, mleko i cukier (ilość podana jest przez producenta) oraz pół kostki margaryny. Z mąki, 150 gram masła, cukru, jajka oraz śmietany szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Budyń ugotować wedle zaleceń producenta, ostudzić. Do chłodnego budyniu dodać margarynę i zmiksować na gładką masę. Chłodne ciasto rozwałkować i wyciąć kółka, wylepić nimi foremki do babeczek. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Ostudzone babeczki napełnić kremem i udekorować owocami.
  • Jagodowy zawrót głowy
    Pyszne babeczki owocowe z dodatkiem jagód są doskonałym pomysłem na deser przy kawie. Składniki różnią się od ciasta kruchego, dlatego należy przygotować: 125 gram masła, 130 mililitrów mleka, 5 gram proszku do pieczenia, 250 gram mąki, 2 jajka i 180 gram cukru. Mąkę przesiać i dodać proszek do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną masę, dodawać po jednym jajku. Dodawać przesianą mąkę z proszkiem oraz mleko. Masę wyłożyć do papierowych foremek do babeczek, do połowy wysokości. Dodać jagody. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut.
  • Morelowy deser
    Kolejna propozycja to babeczki z morelami lub brzoskwiniami. Jest to szybki i smaczny przepis. Należy przygotować 250 gram mąki tortowej, 10 gram proszku do pieczenia, 2 jajka, 100 gram cukru, 250 mililitrów mleka, 130 gram stopionego masła, 50 gram cukru pudru oraz 4 morele lub brzoskwinie (bez skórki pokrojone w kostkę). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka, cukier, mleko i masło ubić na jednolitą masę. Następnie powoli dodawać suche składniki. Masą wypełnić papierowe foremki do połowy wysokości i dodać morele. Posypać cukrem pudrem i piec babeczki owocowe przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.