Przepis na chocolate chip cookies

Amerykańskie, pyszne odkrycie, czyli chocolate chip cookies to kruche ciasteczka z dodatkiem czekolady.

Pyszne chocolate chip cookies to amerykańska wersja popularnych w Polsce "piegusków". Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, jednak aby ciasteczka się udały, konieczne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Aby dłużej zachowały świeżość, można zamknąć je w szczelnym pojemniku lub ozdobnej puszce.

Historia ciasteczek
Oryginalne ciastka pochodzą ze Stanów Zjednoczonych. Chocolate chip cookies powinny zawierać w sobie biały i brązowy cukier oraz "chocolate drops", czyli czekoladowe dropsy, które w Polsce zazwyczaj zastępowane są pokruszoną czekoladą. Ciastka zostały wynalezione przez Ruth Graves Wakefield w 1930 roku. Legenda głosi, że odkrywczyni pysznych ciastek stworzyła je przez przypadek. Robiąc ciasteczka, zorientowała się, że zabrakło jej kakao, dlatego użyła pokruszonej czekolady, myśląc, że rozpuści się pod wpływem ciepła i wymiesza razem z masą. Tak się jednak nie stało i w ten sposób narodziły się chocolate chip cookies.

Przygotowanie składników
Aby wykonać ciasteczka wedle oryginalnej, amerykańskiej receptury, należy zaopatrzyć się w produkty najwyższej jakości. Przede wszystkim masło powinno być świeże i o jak najwyższej zawartości tłuszczu (ponad 80 procent). Wtedy ciastka będą miały piękny aromat i charakterystyczny, maślany smak. Należy więc przygotować 170 gram zimnego masła, żółtko, 50 gram drobnego cukru i 50 gram cukru brązowego, pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej. Ponadto będzie potrzebne 200 gram mąki pszennej oraz główny składnik - posiekana czekolada (gorzka lub mleczna) lub szklanka czekoladowych groszków.

Wykonanie krok po kroku
Pierwszy krok to przesianie mąki pszennej. Czynność należy powtórzyć dwukrotnie. Świeże masło posiekać i dodać do przesianej mąki. Składniki umieścić w dużej misce. Oddzielić żółtko od białka. Żółtko dodać do mąki z masłem. Kolejny krok to dodanie cukrów, soli oraz sody oczyszczonej. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolitą, gładką masę. Dodać pokruszoną czekoladę lub dropsy i wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Dużą blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Formować z ciasta kulki (wielkości orzecha włoskiego). Nie należy spłaszczać kulek przed pieczeniem, albowiem pod wpływem wysokiej temperatury ciasteczka rozpłyną się na boki. Piec przez 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni (aż brzegi będą złociście brązowe). Pozostawić do przestygnięcia.

Smaczne wariacje
Klasyczne, oryginalne ciasteczka, jako jedyny dodatek zakładają właśnie zwykłą, pokruszoną czekoladę. Obecnie jednak w sklepach można spotkać się z wieloma wariantami chocolate chip cookies. Do podstawowego przepisu często dodaje się pokruszone orzechy - włoskie, laskowe, migdały, ziemne czy arachidowe. Ponadto dobrym połączeniem jest czekolada z otrębami i innymi dodatkami zbożowymi. Coraz częściej spotyka się także kruche, maślane ciasteczka z dodatkiem nie tylko ciemnej czekolady, ale i białej, a także z suszoną żurawiną czy rodzynkami.