Przepis na golonkę po bawarsku: koniecznie z chrupiącą skórką!

Miłośnicy mięsa zachwycą się przepisem na miękką w środku, a zarazem chrupiącą z wierzchu golonkę po bawarsku, którą od tej chwili każdy, z powodzeniem będzie mógł wykonać w domu.

Golonka po bawarsku z pewnością jest jednym z głównych przysmaków niemieckiej kuchni, w którym lubują się Polacy. Szczególnie płeć męska ukochała jej smak, ponieważ nie tylko jest duża, tłusta i smaczna, ale można w niej poczuć smak pysznego, ciemnego piwa, co dla kobiety może nie wydawać się już tak zachęcające. Istnieją różne sposoby jej podawania, jednak chrupiąca skórka to niezmienny i konieczny dodatek. Ale jak ją uzyskać... ?

Składniki i przygotowanie golonki po bawarsku

Ilość składników na golonkę po bawarsku powinno się dobierać w zależności od liczby osób, które będą ją konsumować. Dla dwóch osób z pewnością wystarczą dwie golonki wieprzowe o wadze od półtora do dwóch kilogramów łącznie. Dodatkowo potrzebne będą sól, pieprz, dwa goździki, dwie jagody jałowca, liść laurowy, łyżka smalcu i jedna duża cebula. Płynnymi składnikami będą woda oraz piwo. Pół litra wody oraz ćwierć litra piwa przygotowane w osobnych naczyniach. W zależności od preferencji, można wybrać jasne lub ciemne piwo, jednak poleca się jego ciemniejsze gatunki, ze względu na bardziej intensywny smak. Przed przystąpieniem do obróbki termicznej, golonkę należy ponacinać, natrzeć solą i pieprzem, po czym odstawić na około trzy godziny w chłodne miejsce. Obraną i przekrojoną na pół cebulę nadziewa się liściem bobkowym oraz goździkami i wraz z jagodami jałowca, po wstępnym obsmażeniu golonki, układamy razem z nią w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie .

Sekret golonki po bawarsku

Piekarnik na golonkę po bawarsku powinien być nastawiony na dwieście stopni Celsjusza. W brytfannie na rozgrzany smalec kładzie się golonkę na około pięć minut, po czym zalewa wrzącą wodą. Powinna być pieczona przez dwie godziny, a w tym czasie, mniej więcej co piętnaście minut odwracana i podlewana płynem z naczynia. Gdyby okazało się, że znajduje się w nim niewystarczająca ilość sosu, można wlać odrobinę wody. Po dwóch godzinach pieczenia należy przystąpić do stopniowego podlewania mięsa piwem. Temperatura piekarnika musi zostać podwyższona do dwustu pięćdziesięciu stopni i po upłynięciu pół godziny można wyjąć golonkę. Dzięki podlewaniu jej piwem uzyska piękną, złotą skórkę oraz bogatszy smak. Najlepiej podawać ją z musztardą, a za dodatki wybrać kiszoną kapustę, pajdę chleba lub knedle. Dobrym pomysłem wydaje się również podanie jej z kluskami ziemniaczanymi i surówką z białej kapusty. Jako napój do golonki po bawarsku poleca się dobre, zimne piwo.