Przepis na granitę, czyli tradycyjny włoski deser

Słodki, mrożony deser przygotowany ze świeżych lub mrożonych owoców, kawy czy alkoholu to włoska granita.

Sycylijskie słońce sprawia, że potrzebne jest dodatkowe orzeźwienie. Właśnie dlatego powstał włoski, zimny deser, czyli granita. Przysmak robiony jest z lodu, cukru oraz dodatków smakowych, najczęściej owoców lub kawy. We Włoszech granita dostępna jest niemal na każdym kroku i sprzedawana jest zarówno w kafeteriach, jak i na ulicach.

 

 

  • Truskawkowy napój mrożony

Jedną z bardziej popularnych odmian napoju jest granita truskawkowa. Najlepiej przygotować ją ze świeżych lub mrożonych owoców - wtedy deser będzie zdrowszy niż ten, który robi się z słodkiego syropu. Do jego przygotowania potrzebne będzie 500 gram truskawek, 600 mililitrów przegotowanej wody, 150 gram drobnego cukru oraz trzy łyżki stołowe soku z cytryny. Owoce oczyścić i zmiksować na gładką masę wraz z cukrem. Dodać przegotowaną wodę oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i przecedzić przez sitko. Przełożyć do pojemnika i i wstawić do zamrażarki na półtorej godziny. Następnie wymieszać lekko zmrożony napój i ponownie odstawić do zamrażarki. Po godzinie ponownie wymieszać granitę i jeszcze raz zamrozić. Po wyjęciu zmiksować granitę blenderem.

 

  • Granita z alkoholem

Zupełnie inny przepis zawiera alkohol, dlatego też jest przeznaczony jedynie dla dorosłych. Do jego przygotowania potrzebne są takie składniki jak 750 mililitrów soku z pomarańczy, 100 gram drobnego cukru oraz 125 mililitrów campari. Sok z pomarańczy należy przecedzić przez sito. Dodać do niego cukier oraz campari i dokładnie wymieszać. Przelać płyn do miski i mrozić 5-6 godzin, regularnie mieszając napój co 30 minut. Na końcu chwilę miksować granitę i od razu podawać w pucharkach lub wysokich, przezroczystych szklankach, dekorując plastrami pomarańczy.

 

  • Kawowy włoski napój

Energetyzująca wersja włoskiego napoju zawiera pobudzającą, czarną kawę. Wystarczy zaparzyć litr mocnej kawy rozpuszczalnej i dobrze ją ostudzić, aby miała temperaturę pokojową. Granita zyska delikatniejszy smak, jeśli doda się 200 mililitrów śmietany kremówki (30 lub 36 procent). Inne potrzebne składniki to trzy łyżki stołowe drobnego cukru oraz odrobina kakao w proszku. Cukier należy rozpuścić w kawie, zanim zdąży ostygnąć. Odstawić na sześć godzin do zamrażarki, mieszając masę widelcem co 30 minut. Przełożyć granitę do pucharków, ozdobić ubitą śmietaną i posypać ciemnym kakao. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.