Przepis na homara dla początkujących kucharzy

Przepis na homara przyjazny początkującym kucharzom pomaga wybrać własciwą sztukę, oczyscić ją, ugotować i podać.

Nie trzeba wychodzić do drogich restauracji by smakować wykwintnych potraw. Istnieje wiele przepisów na przyrządzenia homara w domowym zaciszu. Nawet początkujący kucharz im sprosta. Homar wspaniale smakuje pieczony, duszony czy gotowany. Najsmaczniejsze okazy ważą niecały kilogram. Jadalne części homara to ikra, mięso z ogona i szczypiec oraz wątroba.

  • Wybór homara
    W sklepach możesz znaleźć homara w dwóch postaciach: mrożonego lub żywego. Jeśli na jego ciele widnieją pomarańczowe plamy, to oznaka, że zwierzę nie nadaje się do konsumpcji, jest już martwe i może być przyczyną wielu zatruć. Nie musisz być doświadczonym kucharzem, by wprawić w zachwyt swoich gości w osłupienie, racząc ich podniebienia tym wykwintnym owocem morza. Mięso homara jest bardzo delikatne i bogate w białko. Dodatkowo jest ono chude, dlatego może się ono znaleźć również w jadłospisie osób, które są na diecie. Przepis na homara opiszemy dokładnie krok po kroku.
  • Przygotowanie homara
    Zamrożonego homara rozmrażamy. Dokładnie go płuczemy. Najpierw przecinamy ciało skorupiaka wzdłuż, odrywamy od korpusu część z głową, a ogon dzielimy na kilka małych kawałków (około 5). Szczypce i pancerz należy zmiażdżyć w taki sposób, by jak najłatwiej dało się wydobyć z nich mięso. Najlepiej jest to zrobić przy pomocy specjalnego noża. Ze środka usuwamy jelito oraz czułki. Możemy tez delikatnie wydobyć ze środka łyżeczką wątróbkę, która ma zielonkawy odcień.
  • Gotowanie homara
    W głębokim garnku podsmażamy na oliwie cebulę (około 50 gram) oraz czosnek. Teraz możemy dodać do tego części homara. Przewracamy go aż się zarumieni. Później możemy dodać parę kropel koniaku lub brandy dla smaku. Do garnka możemy również dodać posiekane pomidory, łyżkę targonu, pieczarki. Nie należy jednak przesadzać z ilością składników, by mięso homara nie straciło swojego specyficznego smaku. Całość doprawić solą i pieprzem. Możemy też dodać wyjętą wątróbkę, którą przecieramy przez sito. Cała zawartość powinna gotować się około 8 minut. 
  • Podawanie homara
    Homara możemy podawać z sosem zrobionym z wymieszanego ze sobą keczupu i majonezu. Doskonały smak ma on również z sosem czosnkowym i ziołami. Talerz należy udekorować szczypiorkiem, bazylią lub plastrami cytryny. Jeśli chcemy, by nie była to tylko przystawka, ale danie główne, to do homara możemy podać dodatkowo porcję ryżu oraz sałatkę ze świeżych warzyw. Przepis na homara nie ma sztywnych reguł, co do przyrządzania. Każdy początkujący kucharz sam wyczuje, jak przyrządzany homar smakuje mu najlepiej.