Przepis na krewetki: przystawka do eleganckiego obiadu

Jeśli planujemy elegancki obiad i chcemy zaskoczyć naszych gości oryginalną przystawką przyda się łatwy i szybki przepis na krewetki.

Krewetki można przyrządzić na wiele sposobów, a przepis na krewetki wcale nie musi być skomplikowany. Możemy zdecydować się na wariant w cieście, w panierce, albo usmażyć krewetki z czosnkiem. Wybierz przepis, który Tobie odpowiada i przygotuj je jak przystawkę do eleganckiego obiadu.

Przepis na krewetki w cieście
Przepis na krewetki w cieście nie wymaga od nas nadzwyczajnych zdolności kulinarnych. Potrzebujesz do niego: 50 dekagramów oczyszczonych krewetek, łyżkę mąki (najlepiej kukurydzianej), dwa jajka, olej, zieloną cebulkę, odrobinę czerwonego wina i przyprawy.
Z łyżki zielonej cebulki i łyżki czerwonego wina przyrządź marynatę. Zanurz w niej krewetki i odłóż na godzinę do lodówki. W tym czasie zmiksuj jajka z mąką na ciasto. Rozgrzej olej na patelni, zanurz krewetkę w przygotowanym cieście i usmaż na złocisty kolor. To sprawdzony przepis, który gwarantuje Ci sukces kulinarny.

Przepis na krewetki w panierce
Do tego wariantu potrzebujesz pół kilograma krewetek, trawę cytrynową, bułkę tartą, dwa jajka, łyżkę masła, łyżkę mąki, łyżeczkę chili, olej i przyprawy. Ten przepis również nie będzie wymagał od nas wielkiej pracy.
Odsączone z wody krewetki posól i popierz. Jajka zamieszaj na jednolity płyn, po czym zanurz w nim krewetki, a później zanurz je w tartej bułce. Smaż takie krewetki około dziesięciu minut na rozgrzanym oleju. Do krewetek przygotuj sos z rozgrzanego na patelni masełka (dwie łyżki) i mąki, do których trzeba dodać chili oraz łyżkę trawy cytrynowej.

Przepis na krewetki z czosnkiem
Usmażenie krewetek z czosnkiem to również także bardzo prosty przepis. Przygotuj 24 krewetki, 10 ząbków czosnku, łyżkę ostu winnego, trzy łyżki masła, odrobinę soku z cytryny i przyprawy.
Obrane, wypłukane i odsączone krewetki wkładamy do marynaty i odstawiamy na godzinę do lodówki. 5 ząbków czosnku rozdrabniamy i smażymy na rozgrzanej oliwie. Dorzucamy na patelnię krewetki i smażymy je jedynie przez trzy minuty. Usmażone krewetki skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy jako przystawkę.
Przepis na krewetki wcale nie musi być pracochłonny i wymagać od nas wielkich zdolności kulinarnych. Musimy tylko dołożyć wszelkich starań, aby tak przygotowane krewetki znalazły się na stole w odpowiednim momencie i były spożywane na ciepło. Zobaczysz, że niejeden z Twoich gości na pewno zapyta Cię o przepis na przygotowanie owoców morza.