Przepis na kruszonkę i przykłady użycia

Dokładnie przesiana mąka, świeże masło, cukier oraz odpowiednia temperatura pieczenia to sekret dobrego przepisu na kruszonkę.

Delikatna, aromatyczna oraz słodka kruszonka, nadaje się do zastosowania zarówno w codziennych wypiekach, jak i tych wykonywanych na specjalną okazję. Stanowi idealny dodatek do ciast, ciastek oraz deserów zjadanych przy popołudniowej kawie. Przepis na kruszonkę jest prosty, a dzięki poniższym wskazówkom będziesz mógł przygotować kruszonkę, która przywoła wspomnienia z dziecięcych lat.

 

 

  • Przygotowanie składników
    Przepis na kruszonkę opiera się tylko o trzy składniki. Do pieczenia należy wykorzystywać wyłącznie świeże produkty i wysokiej jakości. Niedopuszczalne jest stosowanie składników, których data ważności już dawno minęła. Zepsuje to nie tylko naszą kruszonkę, ale i całe ciasto lub inny wypiek, które zostanie nią posypane. Do zrobienia kruszonki należy przygotować 100 gram masła, pół szklanki cukru oraz jedną szklankę mąki pszennej. Do kruszonki można zamiast masła dodać jedną z popularnych margaryn do pieczenia. Należy jednak pamiętać, że żadna margaryna nie nada kruszonce tak wspaniałego smaku i aromatu, jak masło. Ponadto możliwe jest również dodanie do kruszonki olejku na przykład waniliowego bądź cytrynowego, który urozmaici jej aromat.
  • Wykonanie kruszonki
    Schłodzone masło należy posiekać nożem na stolnicy. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz cukier. Wszystko delikatnie razem mieszamy rękoma. Wielkość kruszonki zależy od nas samych. Jeżeli chcemy uzyskać mniejsze kuleczki, a nie grudki możemy ciasto delikatnie podrzucić nad stolnicą. Wtedy kruszonka osiągnie drobniejszą strukturę. Czynność tę powtarzamy do osiągnięcia ulubionej przez nas wielkości. Dla uzyskania większej kruszonki formujemy ją delikatnie palcami. Po wykonaniu kruszonki posypujemy nią wcześniej przygotowane ciasto, bądź wysypujemy na blaszkę, jeżeli chcemy upiec wyłącznie kruszonkę.
  • Pieczenie
    Sukces dobrego przepisu na kruszonkę tkwi także w temperaturze pieczenia. Piekąc ciasto razem z kruszonką pieczemy ją w temperaturze pieczenia placka. Przy czym należy pamiętać, aby piekarnik był dobrze rozgrzany. Nie wskazane jest wkładanie jakiegokolwiek ciasta do chłodnego piekarnika. Zbyt niska temperatura pieczenia może spowodować, że kruszonka rozpłynie się na placku, a sam wypiek nie dopiecze się i stanie się zakalcem. Natomiast zbyt wysoka temperatura spowoduje, że na placku uzyskamy skorupę, a nie delikatną kruszonkę. Piekąc samą kruszonkę pieczemy ją w temperaturze około 200 stopni Celsjusza. Jest to optymalna temperatura dla kruszonki, którą chcemy przechowywać.
  • Przechowywanie kruszonki
    Przepis na kruszonkę nie jest skomplikowany. Natomiast zastosowanie kruszonki, jako dodatku do wypieków jest wszechstronne. Dzięki temu, że wyrobioną masę można zamrozić, możliwe jest też jej wykorzystywanie w chwilach, kiedy nie mamy czasu na pieczenie skomplikowanych ciast. Wystarczy zamrożoną masę rozmrozić, wysypać na blaszkę i upiec. Poza tym kruszonkę możemy wcześniej upiec i przechowywać w puszce bądź innym szczelnym pojemniku i stosować jak posypkę.
  • Zastosowanie kruszonki
    Wszechstronne zastosowanie kruszonki stanowi o jej potencjale w kuchni. Możemy ją dodawać do domowych wypieków czy też deserów. Przepis na kruszonkę zawiera tak uniwersalne i ogólnodostępne składniki, że możemy ją stosować jako dodatek przez cały rok. Kruszonka stanowi pyszny dodatek do placków drożdżowych, szarlotek, owoców w bezowych czapeczkach, czy też jako posypka do lodów i owocowych deserów. W okresie kiedy dostęp do świeżych owoców jest ograniczony kruszonka sprawdza się w takich wypiekach jak serniki, chałki czy też babeczki. Upieczoną wcześniej kruszonkę można również stosować jako urozmaicenie codziennej diety poprzez dodanie jej do płatków śniadaniowych.