Przepis na łososia w papilotach, czyli Saumon aux poireaux en papillote

Świeża ryba bez ości, odpowiednio dobrane warzywa oraz wyselekcjonowane zioła to przepis na łososia w papilotach, pieczonego w folii aluminiowej.

Kuchnia francuska jest uważana za jedną z najlepszych na świecie. Nie bez powodu, albowiem francuskie potrawy są wyszukane, oryginalne i niezwykle pyszne. Przykładem francuskiego, kulinarnego osiągnięcia jest Saumon aux poireaux en papillote, czyli smakowity łosoś w papilotach. Jest to idealne, lekkostrawne danie, które można podawać zarówno w porze obiadowej jak i wieczorem.

Składniki na francuskie danie

Oryginalny łosoś w papilotach wygląda bardzo efektownie za sprawą odpowiednio dobranych warzyw i przypraw. Do przygotowania francuskiej potrawy najlepiej użyć filet z łososia, ponieważ dzwonki zawierają zazwyczaj dużo ości, co może być dość niekomfortowe - zwłaszcza, jeśli potrawę podaje się gościom. Dla każdej osoby należy przygotować po jednym filecie (około 150 gram). Jeśli przyrządza się dwie porcje, na liście zakupów powinny się znaleźć takie produkty, jak dwa, duże pory, cztery łyżki stołowe śmietany kremówki (o zawartości 30 lub 36 procent), oliwa z oliwek oraz cztery plasterki dojrzałej cytryny. Obowiązkowym składnikiem potrawy są także odpowiednie zioła. Najlepiej posiekać świeży szczypior, natkę pietruszki, estragon oraz miętę. Świeże zioła będą o wiele bardziej aromatyczne niż suszone przyprawy. Ostatnie potrzebne składniki to pieprz i sól.

Przygotowanie łososia krok po kroku

Pory dokładnie oczyścić, umyć, przekroić wzdłuż na pół oraz pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć pokrojone pory na średnim ogniu przez około 7-9 minut, aż będą dość miękkie. Zdjąć z ognia i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Przygotować dwa duże kawałki folii aluminiowej (aby bez problemu można było położyć na nich filety łososia). Folię aluminiową posmarować odrobiną oliwy i wyłożyć plasterki cytryny. Osuszone kawałki łososia położyć na cytrynie i przykryć je usmażonymi plasterkami pora. Miętę, pietruszkę, szczypior i estragon dokładnie umyć, osuszyć i drobno posiekać. Zioła wymieszać ze sobą i posypać nimi rybę. Tak przygotowane danie polać śmietaną. Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temperatury ( 225 stopni). Folię zawinąć w taki sposób, aby przykryła łososia. Przełożyć rybę w folii na blachę i wstawić do piekarnika. Łosoś w papilotach powinien piec się około 13 - 17 minut. Najlepiej podawać go z młodymi ziemniakami.