Przepis na najlepsze pączki domowej roboty

Nic nie ma tak głębokiego aromatu i nie smakuje tak wybornie, jak świeżo upieczone, dopiero wystudzone pączki domowej roboty.

Pączki w Polsce pieczone są najczęściej w tłusty czwartek, jednak czasem warto pozwolić sobie na odrobinę przyjemności i delektować się smakiem puszystych i delikatnych smakołyków w inne dni. Wbrew pozorom, przepis na pączki nie jest skomplikowany i jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu.

Różne tradycje
Powszechnie przyjmuje się, że pączki domowej roboty muszą być nadziewane prawdziwą, różaną konfiturą, która podkreśla ich niebiański smak. Jednakże ten smak konfitury nie jest w sklepach ogólnodostępny, więc truskawkowe nadzienie też spełni swoje zadanie. Klasyczne pączki smaży się w głębokim tłuszczu (w zależności od regionu, jest to smalec- bardziej popularny lub olej).

Wykonanie krok po kroku
Do przyrządzenia pączków domowej roboty na początku potrzebna będzie jedna łyżka świeżych drożdży oraz szklanka ciepłego mleka. Po rozpuszczeniu w mleku drożdży, do mieszanki należy dodać pół szklanki mąki, 3 łyżki cukru oraz jedno opakowanie cukru waniliowego. Składniki należy wymieszać i odstawić na około 15-20 minut do wyrośnięcia. Po upływie określonego czasu, dodawać do mieszanki tyle mąki, aby ciasto nie kleiło się do rąk (około dwóch szklanek). Ostatnim składnikiem są 3 łyżki oleju, które należy dodać do gęstego ciasta i dokładnie zagnieść. Ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywając ciasto czystą ściereczką na około 20 minut. Następnie należy mieszankę rozwałkować i uformować pączki, nakładając na każdy kawałek ciasta marmoladę i ciasno sklejając, aby konfitura nie wypłynęła podczas smażenia. Pączki powinny być okrągłe i nie za duże. Smażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu, do uzyskania złocistego koloru. Po wystygnięciu, pączki należy posypać cukrem pudrem i rozkoszować się wybornym smakiem, albowiem świeże pączki są najsmaczniejsze.

Słodka alternatywa
Coraz bardziej popularnym przepisem stają się pączki wykonywane z ziemniaków. Smak nie rożni się dużo od klasycznej wersji, a jest dużo tańszy. Potrzebne składniki to:
1 kilogram ziemniaków (ugotowanych, przepuszczonych przez praskę)
1 kilogram mąki pszennej
3 żółtka
3 całe jajka
100 gram drożdży
200 gram margaryny lub masła
szklanka cukru
2 łyżki spirytusu
marmolada
smalec lub olej do smażenia

Sposób wykonania jest identyczny z tym na klasyczną wersję pączków. Rozpuszczone drożdże dodajemy do ziemniaków i postępujemy zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi tradycyjnego przepisu na pączki domowej roboty. Smacznego!