Przepis na piernik bożonarodzeniowy

Piernik bożonarodzeniowy jest wspaniałym towarzyszem świąt. Ciasto to nie musi dojrzewać przed upieczeniem, dlatego też jest świetnym rozwiązaniem dla niecierpliwych.

Piernik jest obowiązkowym elementem świątecznego stołu. Nie sposób wyobrazić sobie wigilijnego spotkania z rodziną bez aromatu korzennych przypraw. Najczęściej przepis na piernik bożonarodzeniowy uwzględnia dojrzewanie ciasta przez około cztery tygodnie. Nasza wersja przepisu na piernik jest znacznie szybsza. Idealna dla spóźnialskich, albo mało cierpliwych, ponieważ ciasto w tej wersji można upiec nawet w dniu wigilii. Oczywiście lepiej by było, żeby piernik ten odleżał 2-3 dni - wtedy ciasto nabierze aromatu przypraw w nim zawartych. Przepis na piernik bożonarodzeniowy uwzględnia przełożenie warstw ciasta powidłami śliwkowymi, zamiennie można zastosować powidła lub dżem wiśniowy, albo w ogóle zrezygnować z przekładania i upiec ciasto w jednym kawałku.

Składniki
90 g cukru
4 g tartego cynamonu
4 g tartej gałki muszkatołowej
4 goździki
270 g mąki pszennej
90 g masła
270 g miodu wielokwiatowego
powidła śliwkowe
50 g orzechów włoskich
50 g orzechów laskowych
20 g sody oczyszczonej
160 g mleka
2 jaja
czekolada lub lukier (opcjonalne)

Sposób przygotowania
Orzechy zawinąć szczelnie w ściereczkę i potłuc młotkiem- jest to bezpieczniejsza dla palców metoda niż siekanie nożem, poza tym nie trzeba gonić orzechów po całym blacie. Pozostałe składniki przepisu na piernik bożonarodzeniowy (cukier, masło, miód, mleko, goździki, cynamon, gałkę muszkatołową) wymieszać w małym garnku, a następnie podgrzać masę na ogniu, dokładnie mieszając, aż nabierze płynnej konsystencji. Ostrożnie z masłem - może się łatwo przypalić. Po ostudzeniu masy dodać do niej sodę, mąkę, żółtka jaj, potłuczone orzechy i ubite na pianę białka. Dokładnie wymieszać. Podgrzać piekarnik do 140-150 stopni.

W czasie rozgrzewania piekarnika
Podzielić ciasto na 2-3 równe części, rozwałkować masę i ułożyć na blachach wysmarowanych tłuszczem. Wstawić piernik bożonarodzeniowy na około 45-50 minut, uważając aby ciasto nie opadło, gdyż jest ono bardzo wrażliwe nawet na najmniejsze wahania temperatury.
Po ostygnięciu przełożyć placki podgrzanymi powidłami. Ułożyć na płaskiej powierzchni, przykryć papierem pergaminowym i obciążyć (na przykład drewnianą deską do krojenia). Na zakończenie można polać gorący piernik bożonarodzeniowy roztopioną czekoladą lub lukrem.