Przepis na piwo domowej roboty

Wykonanie smacznego piwa domowej roboty wymaga czasu oraz dobrania odpowiednich składników i najlepszej techniki warzenia napoju.

Piwo domowej roboty jest delikatniejsze od napoju dostępnego w sklepie. Choć warzenie piwa w domu wymaga dużego nakładu czasu i cierpliwości, tak przyrządzony złocisty trunek odpłaci się wyjątkowością smaku.

  • Dobór odpowiednich składników do piwa domowej roboty
    Woda potrzebna do warzenia piwa nie może być mineralna. Najlepsza jest woda z kranu pod warunkiem, iż nie jest nadmiernie chlorowana. Odpowiednio dobrany chmiel nada trunkowi aromat (chmiel aromatyczny Lubelski) lub smak goryczy (chmiel goryczkowy Marynka). Wyróżniamy chmiel suszony oraz granulowany, który jest prostszy w użytkowaniu. Moc alkoholowi nadadzą drożdże piwowarskie. Dla osób rozpoczynających warzenie piwa najlepsze będą te w postaci suchej z dolnej fermentacji.
     
  • Jasne piwo domowej roboty
    Przygotowanie słodu jest podstawą w przygotowaniu piwa domowej roboty. Na początku należy namoczyć 2 kilogramy jęczmienia w ciepłej wodzie. Kilka godzin później ziarno powinno napęcznieć. Ziarna odsączyć z wody, przełożyć do glinianego lub kamiennego garnka i nakryć kocem. Pozostawić na około 2 tygodnie. Jęczmień należy raz dziennie zamieszać. Kiedy ziarna wykiełkują, przenieść je do innego garnka. Zalać 8 litrami wody oraz zagotować wraz z 0,5 kilograma cukru. W osobnym garze doprowadzić do wrzenia mieszankę 20 dag chmielu i 4 litrów wody. Następnie gotować jeszcze przez około 4 godziny. Po przygotowaniu chmielowego wywaru, odcedzić go na drobnym sitku i wlać do jęczmiennego syropu. Całość wymieszać i pozostawić do ostudzenia do temperatury 30 stopni. Na koniec wrzucić pokruszone drożdże i dobrze połączyć je z płynem. Naczynie nakryć gazą i odstawić na dobę. Po 24 godzinach ponownie odcedzić piwo i rozlać do wcześniej wyparzonych butelek. Po tygodniu odstania w chłodnym miejscu, piwo domowej roboty nadaje się do wypicia.
     
  • Ciemne piwo domowej roboty
    Na patelni zrumienić 1,2 litra jęczmienia. Następnie ziarna zemleć i gotować przez 3 godziny w 6 litrach wody. Gdy płyn wyparuje, dopełnić do pierwotnej ilości przegotowaną wodą. Rozpuścić oddzielnie 30 gram chmielu (w 2 litrach wody) i 0,25 kilograma cukru (w 3 litrach wody). Powstały wywar i syrop dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia (do 22-25 stopni). W ciepłej szklance rozpuścić 20 gramów drożdży, które należy dodać do wywaru razem z 3 łyżkami karmelu. Piwo napełnić do ¾ wysokości naczynia. Lekko przykryte odstawić na dobę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przecedzić napój przez płótno do wcześniej wyparzonych butelek. Odstawić na tydzień w chłodne miejsce. Pozostaje już tylko cieszyć się piwem domowej roboty.
Z nami zarobisz łatwo i szybko