Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu i jak go używać

Oprócz samej rośliny, syrop z kwiatów czarnego bzu wymaga tylko wody, cukru i cytryny a jego medyczna i kosmetyczne działanie jest bardzo różnorodne.

Czarny bez jest rośliną leczniczą wykorzystywaną również w kuchni i kosmetologii. W przeszłości sok z owoców był używany do barwienia brwi i rzęs, do barwienia tkanin czy podbarwiania wina. Kwiaty zaś pomagały kobietom karmiącym pobudzić laktację. Dzisiaj, tak jak dawniej przygotowuje się syrop z kwiatów czarnego bzu, sok z owoców, różnego rodzaju nalewki czy dżemy. Podaje się go w infekcjach, w przeziębieniu, przy zapaleniu zatok czy zapaleniu gardła, wykorzystuje w produkcji kosmetyków.

Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu

Cały proces rozpoczyna się od zebrania kwiatów. Bardzo ważne jest, aby zrywać tylko te kwiaty, które są w początkowej fazie kwitnienia. Trzeba to robić bardzo delikatnie, unikając potrząsana tak zwanymi baldachami, żeby nie strzepać pyłku. Ważne również, aby zbiór odbywał się w słoneczny dzień. Po oczyszczeniu kwiatów, należy je odciąć i umieścić w naczyniu, w którym będzie przygotowywany syrop. Trzeba to zrobić tak, aby pozostało jak najmniej zielonych gałązek, ponieważ nadają one syropowi gorzkawego posmaku. Kwiaty zalewa się wrzącą zalewą z wody, cukru i soku z cytryny. Naczynie należy przykryć i odstawić na 2-4 dni. W tym czasie raz dziennie trzeba syrop zamieszać. Następnie miksturę należy przefiltrować i rozlać do wyparzonych butelek. Syrop można zapasteryzować, zagotowując go przed rozlaniem. Wtedy można go przechowywać w piwnicy. Syrop niepasteryzowany i taki, który został już otwarty, trzeba przechowywać w lodówce.

Jak używać syropu z kwiatów czarnego bzu

Jako roślina lecznicza czarny bez, pod każdą postacią jest pomocny w wielu schorzeniach i stanach zapalnych. Ma działanie moczopędne, napotne i przeciwgorączkowe. Podnosi odporność organizmu. Dlatego zastosowanie przygotowanego syropu może być różnorakie. Można go podawać bezpośrednio do wypicia na łyżeczce. Smakuje nawet najbardziej wybrednym dzieciom ze względu na bogate walory zapachowe i smakowe. Syrop z kwiatów czarnego bzu można dodawać do herbaty czy lemoniady. Można go rozcieńczyć z wodą i podać jako orzeźwiający napój. Często jest on również używany do przygotowywania deserów: lodów, ciast czy kremów. Doskonale smakuje ze świeżym owocami, z jego użyciem można przygotować na przykład owocowy mus czy zupę.