Przepis na szparagi

Maj jest sezonem na szparagi. Aby móc cieszyć się tym przepysznym warzywem, należy wiedzieć, jaki rodzaj kupić i który przepis na szparagi wybrać.

Szparagi to ciągle niedoceniane w naszym kraju warzywo o niezwykłych walorach smakowych. Sezon na szparagi rozpoczyna się pod koniec kwietnia. Wtedy to właśnie w sklepach pojawiają się pierwsze szparagi. Niestety ich cena nie zachęca do kupna. To dość drogie warzywo jak na nasze polskie realia. Ich wysoka cena wynika głównie z tego, iż jest to warzywo trudno uprawiane i przede wszystkim ręcznie zbierane. Na sklepowych półkach znaleźć możemy białe i zielone szparagi. Białe szparagi są nieco bardziej łykowate i wymagają obierania – starannie z góry na dół tak, aby nie uszkodzić główek. Na szczęście te zielone przyrządzać możemy bez obierania. Poniżej kilka przepisów na szparagi.

Gotowane szparagi podane z masłem
To stanowczo najprostszy i najszybszy przepis na szparagi. Do ugotowania szparagów potrzebujemy garnek odpowiedniej wielkości to znaczy taki, aby szparagi zmieściły się do niego stojąc ( ewentualnie leżąc). Ważne, aby ich nie przekrawać – cały urok szparagów to ich niepowtarzalny kształt. Szparagi gotujemy około 15 minut w lekko osolonej wodzie. Po wyjęciu możemy je polać roztopionym masłem ewentualnie masłem z bułką tartą. To idealny przepis na szparagi dla początkujących kucharzy.

Zapiekane szparagi pod beszamelem
To już trochę bardziej skomplikowany przepis na szparagi. O ile szparagi gotujemy tak jak w przepisie powyżej (nieco krócej – około 10 minut), trochę trudu może sprawić przygotowanie beszamelu. Trzeba nieco wprawy, aby wyszedł delikatny i puszysty. Aby przygotować beszamel należy 40 g masła rozpuścić w rondelku na wolnym ogniu. Gdy zacznie się pienić, dodać 40 g mąki i ciągle mieszać do uzyskania jednolitej masy. Potem stopniowo dodawać 500 ml mleka, ciągle mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Podgotowane szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym. Można położyć na nich plasterki boczku lub szynki. To wszystko zalewamy beszamelem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i zapiekamy przez 10 minut. Bardzo ciekawą odmianą tego przepisu na szparagi jest owinięcie ich szynką lub boczkiem, zamiast układania.

Krem ze szparagów
Godnym polecenia przepisem na szparagi jest na pewno krem – zupa. Przygotowujemy ją standardowo tak jak każdą zupę – na wywarze z mięsa i warzyw. Gdy wywar mamy już gotowy odstawiamy go na bok, a szparagi myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Główki odkładamy na bok. W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy posiekaną cebulę oraz szparagi (bez główek). Smażmy przez chwilę, po czym dodajemy kilka łyżek wywaru i dusimy jeszcze parę minut. 0,75 Litra śmietany 18% wlewamy do miski, dodajemy 2 żółtka i roztrzepujemy widelcem. W osobnym garnku zagotowujemy osoloną wodę z odrobiną cukru i wrzucamy główki szparagów. Gotujemy 5 minut i odcedzamy. Z przygotowanego wywaru wyciągamy mięso i warzywa i dodajemy zmiksowane szparagi ( bez główek! ) i gotujemy 5 minut. Ściągamy z ognia i stopniowo dodajemy śmietanę z żółtkami. Po wymieszaniu na górze układamy główki szparagów.