Przepis na szybką pizzę na cieście francuskim. Bez krojenia!

Przepyszną szybką pizzę na cieście francuskim wykonamy w niedługim czasie ze składników dostępnych w każdej domowej lodówce.

Kiedy nie mamy czasu na przygotowanie pełnego obiadu, prostym rozwiązaniem jest szybka pizza na cieście francuskim. Danie stanie się także znakomitym pomysłem na luźne spotkanie z przyjaciółmi przy szklance piwa. Ponadto pizzę uwielbiają dzieci. Poprzez dobranie odpowiednich dodatków można dzięki niej zapewnić pociechom odpowiednie składniki odżywcze.

 

  • Składniki na szybką pizzę
    Warto zawsze mieć w lodówce składniki potrzebne do przygotowania szybkiej pizzy. Z łatwością pozwoli to uniknąć stresujących sytuacji wynikających z niezapowiedzianej wizyty gości lub w niedługim czasie napełnić żołądek lubianym przez wszystkich daniem. Podstawą szybkiej pizzy jest ciasto francuskie, które można zakupić w każdym popularnym supermarkecie. Należy również przygotować sos pomidorowy. W tym celu można go wykonać samodzielnie ze świeżych pomidorów, lecz równie dobrym rozwiązaniem będzie zwyczajny ketchup lub koncentrat pomidorowy. Dodatki do pizzy należy wybierać wedle własnego uznania. Szybka pizza nie zna ograniczeń w dobieraniu jej składników. Do posypania całości będzie potrzebny utarty żółty ser. Mozzarella zapewni zabawne ciągnięcie się sera.
     
  • Przygotowanie szybkiej pizzy
    Na samym początku należy zadbać o odpowiednie przygotowanie dodatków do szybkiej pizzy. Warzywa takie jak pieczarka czy cebula poddusić na patelni do momentu wyparowania całej wody. Pozbycie się cieczy jest ważne, aby uniknąć przemoknięcia pizzy, co spowoduje jej rozpadnięcie. Ciasto francuskie rozwałkować, pokroić na niewielkie kwadraty i położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasta nakłuć widelcem, a ich końce zawinąć do środka. Piec przez około 5 minut w 200 stopniach. Po tym czasie wyjąć z piekarnika. Na upieczonych ciastach rozsmarować pomidorowy sos. Następnie dodać ulubione składniki w kolejności mięso (na przykład plasterki szynki), podduszone warzywa oraz utarty ser. Unikać stosowania świeżych pomidorów. Całość przyprawić według uznania pieprzem, solą, oregano, bazylią i ziołami prowansalskimi. Należy pamiętać, że ciasto francuskie jest bardzo kruche, dlatego nie należy przesadzić z ilością dodawanych składników. Wszystko włożyć do piekarnika i piec jeszcze przez około 15-20 minut.
     
  • Sposób podania pizzy
    Szybka pizza doskonale smakuje zarówno zaraz po upieczeniu jak i po ostygnięciu. Wyrazistość smaku zapewni polanie dania sosem czosnkowym przygotowanym z połączenia śmietany, majonezu, wyciśniętego czosnku oraz pieprzu i soli . Sos zastąpić można pikantnym lub ostrym ketchupem. Niewielkie porcje szybkiej pizzy sprawią, że będzie ona idealnym elementem każdego przyjęcia dla dorosłych i dla dzieci.