Przepis na znakomite parfait waniliowe

Doskonałe parfait waniliowe uzyskuje się z zamrożonego kremu, powstałego na bazie ubitych na parze żółtek, cukru pudru, śmietany i laski wanilii.

Parfait waniliowe to rodzaj deseru, podawanego, podobnie jak lody, w postaci zamrożonej. Jego nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza 'doskonały, idealny'. Mimo że istnieje wiele przepisów jego wykonania, to jednak wyjątkowo delikatny smak uzyskuje się dzięki użyciu do kremu gęstej śmietanki. Tradycyjnie parfait podaje się z owocami lub z sokiem owocowym.

Przepis na parfait waniliowe

Istnieją przepisy na parfait waniliowe z wykorzystaniem cukru waniliowego, jednakże prawdziwie naturalnie waniliowy smak i aromat można uzyskać wyłącznie przy użyciu świeżej wanilii. Laskę wanilii należy podzielić na połowę i wyskrobać. W jednym dużym garnku zagotować niewielką ilość wody, w drugim zaś umieścić cztery żółtka, dziesięć dekagramów cukru pudru, ziarna wanilii i jej strąk. Garnek z produktami należy umieścić w garnku z gotującą się wodą, ubijać energicznie żółtka trzepaczką. Kiedy masa uzyska konsystencję gęstego kremu, należy wyjąć strąk wanilii, a cały garnek szybko przełożyć do miski z wodą i lodem. W ten sposób ubijać jeszcze przez chwilę, aż masa będzie zimna. W oddzielnym pojemniku ubijamy trzysta mililitrów słodkiej śmietanki, aż nabierze gęstości. Ubitą śmietanę łączymy delikatnie z przygotowanym wcześniej kremem. Tak przygotowany deser należy przełożyć do pojemników i mrozić przez około dwanaście godzin.

Sposób podania parfait waniliowego

Zamrożone parfait najlepiej podawać w wysokich kielichach lub pucharkach do lodów. Ze względu na wyjątkowo słodki smak deseru, używamy dodatków, które nie są zbyt słodkie. Mogą więc to być owoce, takie jak wiśnie czy też mrożone maliny. Na powierzchni kremu można również położyć połowę plasterka cytryny lub skropić samym świeżym sokiem z cytryny - wtedy to deser jest bardziej orzeźwiający. Dodatkowo słodki smak deseru neutralizuje starty kawałek gorzkiej czekolady lub odrobina kakao czy cynamonu. Zdecydowanie nie poleca się polewania parfait waniliowego sosami do lodów, gdyż są one zdecydowanie zbyt słodkie. Będą one właściwe dla parfait, które przyrządza sie z mniejszą ilością cukru oraz bez wanilii. Zamiast sosu można użyć bitej śmietany lub śnieżki. Oryginalny wygląd deseru zapewnimy również poprzez posypanie go musli lub samymi bakaliami. Dla dorosłych konsumentów, którzy dodatkowo gustują w deserach z dodatkiem alkoholu, można parfait polać odrobiną koniaku lub whisky. W celach bardziej dekoracyjnych, niż konsumpcyjnych, na powierzchni deseru można umieścić kilka listków świeżej mięty.