Przepisy na desery lodowe

Desery lodowe to sposób na sprawienie przyjemności sobie i innym. Nie tylko cieszą oko, ale też zapewniają prawdziwą rozkosz smaku.

Efektowne desery lodowe nie muszą być ani trudne w wykonaniu, ani czasochłonne. Przy odrobinie wyobraźni możemy stworzyć wspaniały deser ze składników, które są łatwe do zdobycia i najczęściej znajdują się w każdym domu. Proste i niedrogie desery lodowe mogą stanowić zarówno wynagrodzenie ciężkiego dnia pracy, jak i spektakularne zwieńczenie przyjęcia, a ich smak i wygląd wynagrodzi wszystkie trudy wykonania.

 

 

  • Deser pomarańczowo-czekoladowy
    Czekoladowe desery lodowe są bardzo popularne, ale w kombinacji z pomarańczami zrobią wrażenie na najbardziej wymagających smakoszach. Połączenie smaku czekolady i aromatu pomarańczy jest niezwykle wyrafinowane i nieco zaskakujące.
    Składniki: lody śmietankowe, tabliczka czekolady, jedna pomarańcza, spożywczy aromat pomarańczowy, bita śmietana w sprayu.
    Do wykonania tego deseru najlepiej użyć czekolady gorzkiej. Czekoladę należy rozpuścić, po czym dodać do niej kilka kropli aromatu pomarańczowego. Trzy gałki lodów układamy w pucharku, polewamy czekoladą i dekorujemy cząstkami pomarańczy i bitą śmietaną.
  • Shake śmietankowo-truskawkowy
    Shake to deser lodowy w postaci półpłynnej. Są uwielbiane szczególnie przez dzieci. Zaletą takiego deseru jest niemal nieograniczona możliwość kombinacji składników i konsystencja, która umożliwia wygodne spożycie za pomocą zwykłej słomki.
    Składniki: lody śmietankowe, świeże lub mrożone truskawki, schłodzone mleko, cukier lub słodzik.
    Blenderem należy zmiksować w przeliczeniu na osobę: 150 ml mleka, jedną kulkę lodów śmietankowych i sześć dużych truskawek lub osiem mniejszych. Dosłodzić do smaku.
  • Deser egzotyczny
    Zwykłe lody śmietankowe w połączeniu z owocami egzotycznymi mogą dać w efekcie desery o niepowtarzalnym smaku i wyglądzie. Dobór owoców ograniczony jest tylko wyobraźnią twórcy.
    Składniki: lody śmietankowe, najlepiej z bakaliami, kiwi, banan, mandarynka, ananas, rum, bita śmietana w sprayu.
    Lody układamy w pucharku na przemian z obranymi i pokrojonymi owocami. Należy pamiętać o skropieniu banana sokiem z cytryny, co zapobiegnie jego ciemnieniu. Deser polewamy odrobiną rumu, dekorujemy bitą śmietaną, plasterkiem kiwi i cząstką mandarynki.
  • Deser lodowy czekoladowo-miętowy
    Desery z dodatkiem mięty należą do bardzo orzeźwiających i są doskonałe na upały.
    Składniki: lody czekoladowe, kilka kostek czekolady, likier miętowy, bita śmietana w sprayu, kilka listków świeżej mięty do dekoracji.
    Kulki lodów czekoladowych układamy w pucharku i skrapiamy likierem miętowym. Całość dekorujemy bitą śmietaną i kilkoma kostkami czekolady. Na wierzchu układamy listki mięty.