Przepisy na tureckie słodkości

Tureckich słodkości jest bardzo wiele, a wspólnym składnikiem większości z nich są orzechy.

Rodzajów słodyczy pochodzących z Turcji jest bardzo wiele. Najwięcej jednak jest tych z orzechami włoskimi, pistacjowymi i migdałowymi, z miodem, syropem, a także tych na bazie mleka lub budyniu.

 

  • Baklava
    Do wykonania tej tureckiej słodkości potrzebujemy około 500 gramów mrożonego ciasta francuskiego, 250 gramów miodu, 125 gramów masła, 250 gramów orzechów włoskich, 75 gramów pistacji i migdałów, 3 łyżki soku pomarańczowego i wyciśnięty sok z połowy cytryny. W pierwszej kolejności należy rozmrozić ciasto, a następnie rozwałkować je i pokroić na prostokąty wielkości wybranej przez nas blachy do pieczenia. Masło, wkładamy do rondelka i roztapiamy. W tym czasie dno blachy wykładamy folią aluminiową i natłuszczamy. Na dno blachy kładziemy pierwszy kawałek ciasta, smarujemy go roztopionym masłem i posypujemy orzechami i migdałami. Następnie kładziemy na to kolejny kawałek rozwałkowanego ciasta i znów posypujemy go orzechami. Nakładamy tyle warstw ciasta ile przygotowaliśmy, na wierzchu każdego sypiąc orzechy. Pieczemy przez około 45 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni. Podgrzewamy miód zmieszany z sokiem i polewamy otrzymanym syropem ciasto. Pozostawiamy do zastygnięcia przez noc.
  • Rachatłukum czyli turecki batonik
    Te tureckie słodkości przyrządzane są z 2 szklanek skondensowanego mleka, 20 dekagramów płatków owsianych, 7,5 dekagramów wiórków kokosowych, 10 dekagramów rodzynek, 15 dekagramów posiekanych migdałów i 10 dekagramów ziaren sezamu. W pierwszej kolejności podgrzewamy mleko. W tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie suche produkty, następnie dolewamy do nich mleko i znów mieszamy. Formę do pieczenia ciast wykładamy papierem aluminiowym i równomiernie wykładamy do niej wcześniej przygotowaną masę. Pieczemy przez około godzinę w piekarniku o temperaturze 130 stopni. Po upieczeniu należy schłodzić wypiek przez około 20 minut, a następnie pokroić go na kawałki.
  • Suflacz - zapiekany budyń ryżowo-mleczny
    Aby móc przyrządzić takie tureckie słodkości potrzebujemy pół szklanki ryżu, pół szklanki cukru, półtorej szklanki wody, cztery i pół szklanki mleka, 2 łyżeczki mąki kukurydzianej i jednej łyżeczki cukru waniliowego. Gotujemy ryż do momentu aż stanie się całkiem miękki. Dodajemy do niego mleko, cukier waniliowy oraz zwykły. Zmniejszamy gaz i nadal gotujemy, co jakiś czas mieszając. Dodajemy mąkę kukurydzianą. Wlewamy zawartość garnka do żaroodpornych naczyń i wkładamy do piekarnika ustawionego na płomień górny. Wyjmujemy gdy na wierzchu naczynia pojawi się apetycznie przypieczona skórka.