Przepisy na zimową herbatę

Zimowa herbata niejedno ma imię - można ją podawać w połączeniu z owocami cytrusowymi, imbirem, ale również różnymi odmianami alkoholu, które wydobywają jej aromat oraz wzmacniają walory rozgrzewające.

Wśród wielu gorących napojów herbata zajmuje miejsce szczególne. Sposób jej przyrządzania powinien być zgodny z rytmem pór roku. Zimowa herbata ma walory rozgrzewające, wzmacnia organizm w trudnych momentach nasilenia niskich temperatur, działa leczniczo niczym zioła, a dodatkowo sprawia przyjemność nawet najbardziej wybrednym smakoszom herbaty.

 

Wybór właściwej odmiany herbaty na zimę

 

Herbata czarna, szczególnie zaś subtelnie aromatyzowany earl gray, najlepiej sprawdzi się zimą. Ciekawym pomysłem jest również wykorzystanie białej herbaty lub odmiany sencha - mieszanki zielonych herbat według receptury chińskich zielarzy. Godne polecenia są zarówno herbaty liściaste, jak i gotowe mieszanki zamknięte w poręcznych torebkach. Ważne, by przeważała w nich jedna wyraźna nuta, dzięki temu będzie można na jej podstawie skomponować napój zgodny z indywidualnymi upodobaniami.

 

Sposoby osładzania zimowej herbaty

 

Walory rozgrzewające herbaty wzmacnia drobna zawartość cukru w napoju. Herbatę można osłodzić syropem malinowym z dodatkiem lipy albo miodem. Jednak nawet gdy pozostaniemy przy tradycyjnym cukrze, warto wybrać jego najciekawszą odmianę. Szczególnie godny polecenia jest cukier brązowy. Dla wzbogacenia smaku i aromatu takiej herbaty warto dodać do niej również szczyptę cukru waniliowego.

 

Zimowa herbata o smaku cytrusów i porzeczek

 

Składnikiem, który zawsze stanowi doskonałe uzupełnienie rozgrzewającej herbaty, są owoce cytrusowe, zwłaszcza pomarańcze, cytryny i limonki, jak również ich skórka. Czarną liściastą herbatę można wzbogacić posiekaną na drobne kawałki skórką pomarańczy, cynamonem, suszoną czarną porzeczką, goździkami i kilkoma ziarnami kolendry. Całość doskonale uzupełni świeżo starty imbir. Jest to połączenie niezwykle esencjonalne, które przywodzi na myśl atmosferę świąt.

 

Zimowa herbata z procentami

 

Jeżeli zależy nam na napoju prawdziwie rozgrzewającym, o mocnym, wyrazistym smaku i aromacie, warto sięgnąć po herbatę z rumem. Rum dodajemy dopiero do uprzednio zaparzonej herbaty jaśminowej, w proporcji 50 mililitrów na solidny kubek herbaty. Wówczas uzyskamy idealną herbatkę z prądem. Możemy uzupełnić ją o 20 mililitrów likieru miętowego oraz cukier. Rum we wspomnianym wariancie zimowej herbaty godnie zastąpi również żubrówka.

 

Zimowy smakołyk - herbata z konfiturą

 

Walory smakowe i lecznicze zimowej herbaty niewątpliwie podnoszą odpowiednio dobrane dodatki. Jednym z najciekawszych są przygotowane na spodeczku konfitury babuni z dzikiej róży lub truskawek. Mogą je również zastąpić powidła śliwkowe. Słodki smakołyk można podjadać i popijać herbatą lub dodać go bezpośrednio do kubka z gorącym napojem.

Z nami zarobisz łatwo i szybko