Przepisy z mięsem mielonym – proste i wykwintne

Zapieczone, z warzywami czy w formie pasztetu - oto proste przepisy z mięsem mielonym, świetne na co dzień i od święta.

Jeśli mięso mielone kojarzy się tylko z kotletami i pulpetami - czas to zmienić. Ten rodzaj mięsa ma tak szerokie zastosowanie, iż codziennie można by wykorzystywać inne przepisy z mięsem mielonym. Klasyczne krokiety, pierogi czy kluski są bardzo popularne, ale poniższe przepisy ukazują mielone mięso w zupełnie nowej odsłonie.

W formie pysznej zapiekanki
Jest wiele przepisów z mięsem mielonym na pyszne, sycące i aromatyczne zapiekanki. Produkty do wykonania takich dań mogą być dowolne, często są to na przykład ziemniaki, które zostały po wczorajszym obiedzie czy też makaron. Należy ułożyć produkty w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem, dodać ulubione warzywa (na przykład brokuły, marchew, paprykę, pomidory) i zalać sosem. Sos można zrobić ze świeżych pomidorów (lub z pomidorów z puszki), dodając odrobinę śmietany i odpowiednie przyprawy. Innym przykładem sosu jest po prostu beszamel, który wykonuje się z mleka, masła i mąki. Potrawę oprószyć startym, żółtym serem i piec w temperaturze 180 stopni przez około 40- 60 minut (czas pieczenia uzależniony jest od produktów i piekarnika).

Warzywa na pierwszym planie
Doskonałym pomysłem jest faszerowanie mięsem mielonym warzyw. Z przykładowej papryki wydrążyć środek i wykonać farsz: ugotowany ryż zmieszać z podsmażonym z czosnkiem i cebulką mięsem mielonym i doprawić do smaku wedle uznania. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20-30 minut. Przepis ten może być używany jako wykwintna i ładnie podana przystawka, lub jako osobny, lekki posiłek. Podobnie można faszerować pomidory, cukinię oraz inne warzywa, wedle gustu.

Prosty pasztet
Mięso mielone może być także głównym składnikiem wyśmienitego pasztetu. Potrzebne składniki to:
- 1 kilogram mięsa mielonego
- ¾ szklanki mleka
- 1 papryka czerwona
- 1 główka czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz oraz przyprawy

Mięso należy przełożyć do miski, natkę pietruszki oraz paprykę drobno pokroić i połączyć ze sobą, dodając pozostałe składniki. Następnie pasztet należy przełożyć do formy wcześniej wysmarowanej tłuszczem. Wierzch pasztetu wygładzić. Kolejny krok to wstawienie pasztetu do nagrzanego piekarnika i pieczenie do uzyskania złocistego koloru. Po ostudzeniu pokroić na niegrube plastry. Pasztet jest idealnym dodatkiem do pieczywa. Doskonale łączy się z ćwikłą, która nadaje mu bardziej wyrazistego smaku.

Uwaga: Wszystkie powyższe przepisy z mięsiem mielonym można dowolnie modyfikować.