Przetwory z dyni – propozycje

Wraz z kolorami jesieni nadchodzi pora na przetwory z dyni: słodkie konfitury i, które zachwycą nas zimą i pozwolą przywołać wspomnienia słonecznych dni.

Przetwory z dyni zyskują na popularności, ze względu na lecznicze właściwości warzywa. Dynia ma bowiem dobroczynny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy, trzustkę i nerki, pobudza trawienie i odtruwa jelita. Zawiera pełnowartościowe wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do budowy błon komórkowych, hormonów i witaminy D. Ze względu na te właściwości warto przygotować domowe przetwory z dyni, które pomogą nam cieszyć się zdrowiem przez cały rok.

 

 

  • Słodkie przetwory z dyni- aromatyczna konfitura 

Do sporządzenia konfitury należy przygotować kilogram miąższu z dyni,
1 cytrynę, ¾ kilograma cukru, kilka goździków, laskę wanilii i kawałek kory cynamonu, 100 mililitrów 10% octu spożywczego oraz 900 ml wody.
Sposób przygotowania:Miąższ dyni kroimy na małe kawałki. W garnku zagotowujemy pół litra wody z octem, z dodatkiem cynamonu i goździków. Wrzucamy do wrzątku pokrojoną dynię i gotujemy do miękkości. Ugotowaną dynię przecedzamy przez sito i pozostawiamy do wystygnięcia, a w międzyczasie zagotowujemy w rondlu resztę wody, z cukrem i laską wanilii. Dokładamy do syropu odcedzona dynię i gotujemy do czasu, gdy stanie się przezroczysta. Wówczas dodajemy do smaku sok z wyciśniętej cytryny i całość chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Po przestygnięciu konfiturę nakładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy 30 minut i już mamy gotowe smakowite przetwory z dyni.

 

  • Przetwory z dyni na słono- surówka warzywna

Dynia świetnie komponuje się z innymi warzywami, co można sprawdzić przygotowując zimową surówkę. Do sporządzenia przetworów z dyni w wersji słonej należy przygotować po kilogramie czerwonej papryki, marchwi i cebuli, 2 kilogramy miąższu dojrzałej dyni, szklankę 10 % octu, szklankę oleju, szklankę cukru, 2 łyżki soli i 3 ziarenka gorczycy.
Sposób przygotowania:Wszystkie warzywa należy umyć i obrać ze skórki. Dynie, paprykę i marchew zatrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę zaś pokroić na wąskie paseczki. Rozdrowbnione warzywa wymieszać i zalać zalewą sporządzoną z octu, oleju, cukru, soli i gorczycy. Całość odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce, a następnie nałożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować przez godzinę. Słone przetrwory z dyni doskonale dopełnią smaku pieczonego mięsa. Smacznego!