Przygotowanie befsztyka w piekarniku

Przygotowanie befsztyka w piekarniku to przede wszystkim obróbka mięsa, odpowiedni czas smażenia i pieczenia oraz użycie aromatycznych przypraw.

Befsztyk, czyli mięsny przysmak pochodzący z Francji, zawsze przygotowywany jest z wysokiej jakości wołowiny. Może być krwisty, średnio krwisty lub wysmażony - w zależności od czasu przygotowywania. Smażenie na rozgrzanej patelni jest najpopularniejszym sposobem przyrządzania steków, ale dobrym pomysłem jest przygotowanie befsztyka w piekarniku, zwłaszcza z ulubionym sosem - na przykład serowym czy pieprzowym.

 

 

  • Przygotowanie mięsa
    Przygotowanie befsztyka w piekarniku zajmuje nieco więcej czasu niż klasyczne smażenie mięsa wołowego, jednak jego smak z pewnością wart jest spędzenia kilku chwil w kuchni. Pierwszy krok to przygotowanie mięsa. Należy zaopatrzyć się w porcję wołowiny. Pokroić mięso na grubsze steki (każda porcja powinna ważyć mniej więcej 300 gram i mieć grubość około 3 centymetrów). Steki należy posmarować oliwą z oliwek (z obu stron) i wstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Najlepszym rozwiązaniem będzie wykonanie tej czynności dzień wcześniej, tak aby steki mogły przez noc dobrze połączyć się z oliwą w lodówce. Mięso należy wyjąć z lodówki około 2-3 godziny przed smażeniem, aby uzyskały temperaturę pokojową. Patelnię rozgrzać, a steki posypać pieprzem oraz solą (tylko z jednej strony). 
  • Smażenie i pieczenie
    Pomimo iż steki mają być pieczone w piekarniku, aby zachować ich smak oraz aby nie były suche, powinno się je krótko przesmażyć na patelni. W tym celu należy ułożyć mięso przyprawioną stroną na rozgrzanej patelni (pojedyncze porcje nie powinny się stykać ze sobą). Nie należy dociskać mięsa. Smażyć befsztyki bardzo krótko – 2 i ½ minuty z jednej strony. W trakcie smażenia posypać nieprzyprawioną stronę solą i pieprzem. Przewrócić i smażyć przez taki sam czas drugą stronę mięsa. Zdjąć mięso z patelni i pozostawić na talerzu na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (wtedy befsztyk szybko będzie gotowy, nie tracąc przy tym soczystości). Po upływie 30 minut ponownie ułożyć mięso na patelni lub w naczyniu żaroodpornym i wsadzić do mocno rozgrzanego piekarnika. Aby stek pozostał krwisty w środku, należy piec go jedynie 8 minut. Aby był średnio wypieczony powinien być pozostawiony na 12 minut. Mocno wypieczone mięso uzyska się po 15 minutach pieczenia. 
  • Sos koronujący befsztyk
    Oryginalne befsztyki pochodzą z Francji, gdzie często podaje się je z dodatkiem sosu pieprzowego lub serowego. Taki dodatek podkreśla smak mięsa. Przygotowanie befsztyka w piekarniku pozwoli na zrobienie sosu pieprzowego w trakcie pieczenia steków. Wystarczy użyć soku z mięsa, który został po smażeniu steków na patelni. Jedną, małą cebulkę przysmażyć na maśle, dodać pół kieliszka białego wina oraz sok z mięsa. Zagotować i dodać pół szklanki śmietany oraz 30 gram zielonego pieprzu (niemielonego). Wymieszać i polewać ciepłe steki.