Przygotowanie domowego jedzenia dla psa

Coraz częściej wybieramy przygotowanie domowego jedzenia dla psa, jednak należy pamiętać o kilku ważnych zasadach dotyczących składu takich potraw, aby nasz pies był zdrowy i zadowolony.

Przygotowywanie domowego jedzenia dla psa wymaga trochę więcej czasu. Psy nie jedzą dokładnie tego samego co ludzie, mają nieco inny układ trawienny. Z tego powodu karmienie psa wyłącznie resztkami z naszego stołu nie jest dla niego zdrowe. Z kolei suche karmy, szczególnie te z niższej półki często mają niekorzystny wpływ na organizm, zwłaszcza jeśli w swym składzie mają sól, która uszkadza nerki psa.

  • Co musi zawierać dieta psa
    Przede wszystkim musimy pamiętać, że psy w różnym wieku mają różne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze. Młode psy potrzebują więcej białka i warzyw, podobnie jak suki szczenne. Inaczej psy stare, które mają mniej ruchu. One mogą dostawać więcej wypełniacza skrobiowego, czyli ryżu czy makaronów, a mniej mięsa i warzyw. Szczenię powinno dostawać 200 kalorii na 1 kilogram masy ciała, pies dorosły około 120 kcal na kilogram, a stary pies 60 kcal na 1 kilogram wagi. Jest to też uzależnione od aktywności fizycznej naszych pupili. Podczas przygotowania domowego jedzenia dla psa pamiętajmy, aby mięso jakiego używamy nie było zbyt tłuste. Najlepiej je gotować a nie smażyć, gdyż smażone pokarmy są ciężkostrawne. Podając psu warzywa zrezygnujmy z ziemniaków, ponieważ nie potrafi on przyswajać obecnych w nich substancji odżywczych. Jedzenie musi być rozdrobnione, gdyż psy jedzą łapczywie i mogłyby się zakrztusić dużymi kawałkami. Całkowicie zabroniona jest czekolada i inne produkty zawierające kakao, ponieważ w jego skład wchodzi teobromina, która jest u psów wolniej metabolizowana, przez co może doprowadzić do śmierci zwierzęcia.
  • Karmienie szczeniąt
    Szczeniaki, podobnie jak małe dzieci, potrzebują specjalnego menu. Ich dieta musi obfitować w białko i wapń, zawarte między innymi w mleku, jogurtach naturalnych czy białym serze. Można też wprowadzać mięso gotowane, łącząc je z warzywami i ryżem lub makaronem. Produkty mięsne nie powinny być tłuste i nie mogą zawierać żadnych niewielkich kości, gdyż mogą one uszkodzić jelita. Jedzenie podawajmy koniecznie w temperaturze pokojowej, 4 - 5 razy dziennie.
  • Żywienie psów dorosłych
    Dorosłe psy mają wolniejszą przemianę materii, z reguły są też mniej aktywne niż szczeniaki, zatem ich potrzeby żywieniowe są inne. Wystarczy podawać jedzenie 2 lub 3 razy dziennie. Ich dieta powinna zawierać głównie warzywa i ryż, a w niewielkiej ilości mięso, najlepiej stanowiące ¼ pokarmu. Pamiętajmy też by zapewniać psu stały dostęp do świeżej wody.
  • Jak urozmaicać pokarmy
    Podczas przygotowania domowego jedzenia dla psa warto pamiętać by urozmaicać jedzenie naszego pupila. Stosujmy wymiennie różne rodzaje mięsa, warzyw i wypełniaczy. Co jakiś czas warto wzbogacić dietę psa w surowe jajko oraz ryby. Pozwólmy czasem naszemu zwierzakowi na odrobinę luksusu dając kawałek wędliny czy żółtego sera, na przykład w nagrodę za dobre zachowanie na spacerze.