Przygotowanie i podanie tatara

Świeże mięso wołowe, jaja, przyprawy oraz dodatki sprawią, że samodzielnie przygotowany tartar będzie wyśmienity.

Ludy tatarskie, które zamieszkiwały niegdyś Azję, spożywały tę potrawę przyrządzoną z koniny. Dziś tartar przygotowywany jest głownie z mięsa wołowego. Danie podaje się głównie jako przystawkę, zwłaszcza na imprezach okolicznościowych. Istnieje także wiele wariantów tej potrawy, albowiem podstawą tatara może być także łosoś czy śledź.

Składniki na tatara

Aby przygotować klasyczny tartar dla czterech osób potrzebne będzie 600 gram surowej wołowiny wysokiej jakości. Może być to mięso mielone, chociaż oryginalna wersja zakłada, że wołowina powinna być bardzo dobrze posiekana ostrym nożem. Warto wybrać chude mięso, na przykład ligawę czy polędwicę. Nieodłącznym dodatkiem jest żółtko jaja (dla czterech osób należy przygotować cztery żółtka). Inne, potrzebne składniki to cebula, dwa ogórki kiszone lub konserwowe i przyprawy (sól, świeżo zmielony pieprz i ostra papryka).

Dodatki do mięsa

Jeśli tartar ma być daniem imprezowym, warto przygotować odpowiednie dodatki. Z mięsem, które nie jest poddawane obróbce termicznej, idealnie komponują się marynowane grzybki, sardynki lub anchois oraz musztarda (na przykład sarepska czy francuska). Smak tatara podkreśli odrobina oleju z pestek winogron lub oliwa z oliwek. Wszystkie dodatki należy pokroić w drobną kostkę i nie mieszać ich ze sobą.

Przygotowanie befsztyku tatarskiego

Pierwszy krok to wymieszanie mięsa wołowego razem z 150 mililitrami przegotowanej, zimnej wody. Dzięki takiemu zabiegowi wołowina stanie się bardziej plastyczna, miękka i smaczniejsza. Dodać oliwę lub olej, przyprawy oraz musztardę i dokładnie wymieszać. Mięso podzielić na cztery części. Z każdej formować kulę i układać na osobnych talerzach średniej wielkości. Mięsną kulę lekko rozpłaszczyć i łyżką zrobić wgłębienie. W miejscu wgłębienia wbić żółtko. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Dookoła układać dodatki: drobno posiekaną cebulę, pokrojone ogórki, marynowane grzybki oraz inne ulubione składniki.

Propozycja podania tatara

Jest to potrawa, którą zazwyczaj podaje się w towarzystwie świeżego pieczywa pszennego i prawdziwego masła. Wiele osób boi się chorób pasożytniczych (włośnica, bąblowica czy wągrzyca), które mogą wystąpić po zjedzeniu surowego mięsa i jaj. Aby uniknąć ryzyka, jaja powinno się dokładnie sparzyć, a mięso kupować tylko u zaufanego sprzedawcy. Jeśli tartar podawany jest na imprezie, można go przygotować na oczach gości, którzy będą czuli się bezpieczniej widząc etapy powstawania potrawy.