Przygotowanie ryżu basmanti

Przygotowanie ryżu basmanti wymaga przestrzegania zasad poprawnego gotowania, a także odpowiedniego przygotowania ziaren do tego procesu.

Ryż basmati lub basmanti to jedna z ośmiu tysięcy odmian ryżu. Posiada bogaty, orzechowy bukiet, a po ugotowaniu powinien być puszysty, śnieżnobiały i sypki. W trakcie gotowania jego ziarenka rosną nie na szerokość, jak u większości odmian, a na długość. Historia jego uprawy rozpoczęła się wiele tysięcy lat temu u stóp Himalajów i do dziś najlepszy ryż pochodzi właśnie stamtąd. Istnieje wiele możliwości przygotowania ryżu basmanti, a w każdej postaci jest naprawdę doskonały. Można go przygotowywać w wersji z mięsem, z rybą, tylko z warzywami lub na słodko. W każdej postaci dzięki użyciu tego wyjątkowego ryżu potrawa nabiera wyrazistych walorów smakowych.

Jak właściwie przygotować ryż basmanti?
Cała tajemnica właściwego przygotowania ryżu basmanti tkwi w użyciu odpowiedniej ilości wody, doborze odpowiedniej temperatury i sposobie przykrycia gotującego się ryżu. Ważne jest także, by ryż przed gotowaniem dobrze przygotować. Jeśli ma być sypki i nie ma się sklejać, powinien być najpierw dobrze wypłukany, żeby pozbyć się skrobi, którą zawiera. Należy go płukać tak długo, aż woda będzie przezroczysta. Ryż basmanti przed gotowaniem dobrze jest również moczyć przez 30 minut. Ten zabieg powoduje, że jego ziarenka rosną do maksymalnej wielkości i są smaczniejsze. Po płukaniu i moczeniu, trzeba ryż dokładnie osuszyć. Tak przygotowany jest gotowy do gotowania.

Gotowanie ryżu - najważniejsze są drobne szczegóły
Ryż basmanti gotuje się tak zwaną metodą absorbcji. Do 1,5 - 2 szklanek wody wsypuje się 1 szklankę ryżu. W zależności od upodobań można wodę posolić lub nie. Ryż należy doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, nie przykrywając go. Kiedy będzie się gotował, należy zmniejszyć ogień i dopiero wówczas przykryć garnek. Trzeba to jednak zrobić w taki sposób, żeby para mogła się swobodnie wydobywać z garnka. Po kilku minutach od zagotowania należy sprawdzić, czy na powierzchni wody tworzą się dziurki. Jeśli są one widoczne, można przejść do ostatniego etapu przygotowania ryżu basmanti. Konieczne jest szczelne przykrycie garnka - para musi pozostać w środku, ponieważ teraz, przez około 15 minut, ryż będzie się dusił w wysokiej temperaturze. Na koniec trzeba go jedynie przemieszać widelcem, by rozbić ziarna i można podawać wedle upodobań, najlepiej na ciepło.