Przygotowanie żeberek w piekarniku

Kluczem do upieczenia smacznych żeberek w piekarniku jest dobór odpowiedniej marynaty, a także właściwy czas i temperatura pieczenia.

Tajemnica smaku żeberek tkwi w odpowiednim doborze mięsa. Należy wybrać mięso jasne, z małą ilością tłuszczu, sprężynujące po naciśnięciu palcem. Mięso należy dokładnie umyć pod strumieniem zimnej wody, aby wypłukać przyklejone do niego drobne fragmenty kości, a następnie podzielić na małe kawałki. Najczęściej przygotowuje się żeberka w piekarniku. Oto kilka sposobów ich przyrządzenia.

Żeberka marynowane w piwie
Do przygotowania żeberek marynowanych w piwie będą potrzebne następujące składniki: kilogram żeberek, pieprz, sól marynata oraz sos do smarowania. W skład marynaty wchodzi półtorej szklanki jasnego piwa oraz zioła: łyżka majeranku, łyżeczka kminku, pół łyżeczki rozmarynu, kilka ziaren jałowca, trzy – cztery drobno pokruszone liście laurowe. Opłukane i poporcjowane żeberka należy układać w głębokiej salaterce, obsypując każdy kawałek mieszanką ziół, a następnie zalać piwem. Naczynie musi być dobrane tak, aby po zalaniu kawałki mięsa były zanurzone w marynacie. Żeberka trzeba wstawić na dwadzieścia cztery godziny do lodówki. Sos do smarowania najlepiej przygotować następnego dnia. W jego skład wchodzi pół szklanki jasnego piwa, 3 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku i sól. Czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać z solą, piwem i olejem. Po przyrządzeniu sosu wyjąć żeberka z lodówki, wytrzeć papierowym ręcznikiem, posmarować sosem i ułożyć na kratce piekarnika. W trakcie pieczenia żeberka należy kilkakrotnie przekręcać i smarować sosem. Piec żeberka w piekarniku rozegranym do 180 stopni aż będą miękkie i przybiorą złocisty kolor.

Żeberka barbecie
Tajemnica żeberek barbecie tkwi w odpowiednio przygotowanej marynacie. Aby ją przyrządzić należy obrać i zetrzeć na tarce dwie cebule, następnie drobno posiekać sześć ząbków czosnku i utrzeć je z łyżeczką soli. Cebulę i czosnek włożyć do dużej salaterki, następnie dodać dwie łyżki jasnego sosu sojowego, dwie łyżki dżemu morelowego, niepełną szklankę pikantnego keczupu, pół szklanki oliwy oraz łyżkę sproszkowanej słodkiej papryki. Wszystkie składniki wymieszać. Kilogram żeberek należy opłukać, poporcjować, a następnie włożyć do marynaty, starannie wymieszać i wstawić do lodówki. Po sześciu godzinach ułożyć żeberka na kratce piekarnika. Piec żeberka w piekarniku w temperaturze 180 stopni, często przekręcając i smarując marynatą.

Żeberka lazurowane
Kilogram umytych i poporcjowanych żeberek należy natrzeć sosem sojowym, sproszkowanymi przyprawami korzennymi (goździk, szczypta imbiru, gałki muszkatołowej i cynamonu)  a następnie osolić. Żeberka obsmażyć w łyżce sklarowanego masła, a następnie ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać niepełną szklaną wody. Wstawić na dwadzieścia minut do rozgrzanego piekarnika. Do kubeczka włożyć po dwie łyżki miodu, cukru i przegotowanej wody i wymieszać. Wyjąć mięso z piekarnika, obrócić i posmarować sosem. Piec żeberka w piekarniku jeszcze pięćdziesiąt minut w temperaturze 170 stopni często obracając i smarując na przemian syropem miodowym i sosem z dna naczynia.