Przysmak chorwacki - polędwica nadziewana śliwkami

Polędwica nadziewana śliwkami to potrawa pochodząca z Chorwacji, która cieszy się dużą popularnością nie tylko na terenie swojego rodzimego kraju, ale niemalże na całym świecie.

Przygotowanie polędwicy może wydawać się rzeczą dosyć trudną, jednak dobrze doprawiona i poddana długiej obróbce termicznej, okazuje się być przepyszną, wykwintną i bardzo delikatną potrawą. Polędwica nadziewana śliwkami to znakomita alternatywa dla dobrze w Polsce znanego schabu ze śliwką, a można podawać ją zarówno na uroczystych przyjęciach jak i domowym niedzielnym obiedzie.

Kupno i przygotowanie mięsa do polędwicy nadziewanej śliwkami

Polędwicę powinno się kupować w całości i wybierać mniejsze sztuki, nie narażając się tym samym na kupno pełnego chemicznych substancji mięsa. Najcieńszą jej część, zwaną ogonkiem, można odkroić i pozostawić do innego rodzaju potraw, na przykład do befsztyku tatarskiego. Oprócz mięsa potrzebne będą inne składniki, takie jak: suszone śliwki, olej, trzydzieści dekagramów masła, sto mililitrów kwaśnej i dwieście mililitrów słodkiej śmietany, sto pięćdziesiąt mililitrów białego wina i dwie łyżki śliwowicy. Dodatkami będą pieprz, sól i natka pietruszki. Na początku kupioną polędwicę dokładnie myjemy, wycieramy i kroimy w ten sposób, aby na całej długości mięsa powstał otwór. Jeżeli mięso ma być idealnie gładkie i miękkie, można pozbawić je białych błon.

Polędwica nadziewana śliwkami krok po kroku

Na samym początku przygotować należy się zająć owocami. Umyte śliwki należy wydrylować, to znaczy usunąć pestki ręcznie lub za pomocą drylownicy, a następnie do powstałych po usunięciu pestek miejsc włożyć małe kawałki masła. Do wcześniej przygotowanej kieszeni w polędwicy wkłada się śliwki. Powinny być ułożone dosyć ściśle, aby wypełniały całą przestrzeń i ciasno do siebie przylegać. Niewykorzystane owoce kroimy na tak zwane zapałki, czyli na początku na cienkie plasterki, a następnie na paseczki. Po przyprawieniu mięsa solą i pieprzem można przystąpić do jego obsmażenia. Wystarczy po dwie minuty z każdej strony. Po tym czasie na patelnię można wrzucić pokrojone owoce i zacząć proces ich duszenia, nie zapominając o podlewaniu dania wodą i winem, kiedy nastąpi ich redukcja. Gdy mięso zacznie mięknąć na patelnię dolewa się obie śmietany, a po chwili także śliwowicę. Sposób podania polędwicy nadziewanej śliwkami zależy od indywidualnego gustu osoby jej przyrządzającej, jednak Chorwaci układają równo pokrojone kawałki soczystego mięsa na lekko podgrzanym talerzu i polewają go sosem z patelni. Do dekoracji, a także dla uzyskania świeżego, wiosennego aromatu dodaje się posiekaną natkę pietruszki.