Przysmaki kuchni chorwackiej

Zróżnicowane smaki i aromaty kuchni chorwackiej, to przede wszystkim wpływ panowania w tym regionie włoskiej Wenecji, a także sąsiadów z Europy Środkowej, głównie z Wiednia i Węgier.

Większość turystów kojarzy Chorwację jako region, który przyciąga pięknymi widokami i kryształowym morzem koloru turkusowo – granatowego. Jednakże, należy pamiętać, że kraj ten może poszczycić się także niepowtarzalnością potraw. Kuchnia chorwacka jest bogata w tradycje, a jej korzenie sięgają nawet czasów prehistorycznych czy antycznych, które są podtrzymywane aż do dnia dzisiejszego.

 

 

  • Charakter kuchni chorwackiej

Na różnorodność i kształt obecnej kuchni chorwackiej miała wpływ głównie historia. Ścierające się w tym regionie interesy mocarstw europejskich, a także azjatyckich, pozostawiały po sobie charakterystyczne upodobania gastronomiczne, wykorzystane później w budowaniu elementarnego jadłospisu. W kuchni chorwackiej znaleźć więc można musaki, sarmę, cevapcici i risotta, oraz typowe śródziemnomorskie potrawy zawierające ryby i owoce morza. Różnorodność smaków gwarantuje również czynnik geograficzny, który sprawia, że w każdej części kraju znajdziemy inną dominantę w menu potraw. W części kontynentalnej Chorwacji jest to mięso w postaci jagnięciny, baraniny i popularnej wieprzowiny. Zdecydowanie lżejsze, zdrowsze i warte poznania są dania przygotowywane na wybrzeżu. W tym rejonie kuchnia chorwacka gwarantuje ryby białe (morszczuk), niebieskie (makrela, tuńczyk), a także owoce morza, świeże oliwki i duszone warzywa. Główny sposobem przyrządzania jest pieczenie na ruszcie, ale także pojawia się brodet, czyli duszone kawałki ryb z cebulą i pomidorami.

 

  • Kuchnia chorwacka – specjalności

Podobnie jak inne kraje kuchnia chorwacka również może być dumna ze swoich rozsławionych, oryginalnych potraw. Należy przede wszystkim spróbować pršuta, czyli suszonej szynki wieprzowej, wędzonej przez długi czas na zimnym powietrzu. Innym specjałem kuchni chorwackiej jest (wyrabiany tylko na wyspie Pag) owczy ser, czyli paški sir. Jest on najbardziej lubianą przystawką, a także świetnym dodatkiem do potraw. Mówiąc o kuchni chorwackiej nie można pominąć win. Ogromną sławą cieszy się czerwony dingač, zaliczany przez ekspertów do pierwszej dziesiątki najznakomitszych trunków świata. Innym, równie popularnym jest słodkie wino prošek, podawane głównie do deserów. Rolę degistivu zaś, spełnia kieliszek rakiji, który pomaga żołądkowi w trawieniu. Zaplecze gastronomiczne kuchni chorwackiej jest tak duże, że obowiązkiem każdego turysty jest odwiedzenie przynajmniej jednej restauracji i spróbowanie tradycyjnych potraw oraz wyśmienitych smakołyków tego charakterystycznego regionu.