Przysmaki kuchni wegańskiej

Kuchnia wegańska nie musi być monotonna - ze zbórz, warzyw i owoców można przyrządzić prawdziwe przysmaki: orientalne sagetti, sajgonki lub truskawkowy deser.

Kuchnia wegańska oferuje smaczne i różnorodne menu na różne okazje. Nie składa się, jak uważa wiele niezorientowanych, tylko z sałatek i kiełków. Dania kuchni wegańskiej mogą być naprawdę wykwintne i zachwycić nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

 

  • Wegański makaron w orientalnym stylu
    Do jego przygotowania wykorzystamy olej sezamowy, tempeh (pasta z rozdrobnionej soi, konsystencją przypominająca mielone mięso), warzywa: marchewkę, brokuły, czerwoną paprykę i pomidory, opakowanie brązowego makaronu ryżowego. Sos do polania makaronu skomponujemy z jasnego sosu sojowego, nektaru z agawy, octu jabłkowego i startego imbiru. Tempeh smażymy na patelni na oleju sezamowym. W małym garnku blanszujemy pokrojone drobno warzywa. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Przygotowujemy sos mieszając składniki w równych proporcjach (około łyżeczki każdego). Warzywa, makaron i sos mieszamy, następnie posypujemy danie prażonym sezamem.
     
  • Sajgonki - wersja kuchni wegańskiej
    Sajgonki to znany azjatycki przysmak z warzyw i mięsa zawiniętych w papier ryżowy. Kuchnia wegańska zna własne wydanie sajgonek nadzianych warzywnym curry. Podstawą azjatyckich pierożków jest opakowanie papieru ryżowego. Nadzienie wykonamy z cebuli, ząbka czosnku, kolorowej papryki, marchewki, korzenia imbiru i szklanki kaszy jęczmiennej. Kaszę przygotowujemy według przepisu. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy starty imbir i posiekane w drobne paseczki warzywa. Smażymy je krótko w wysokiej temperaturze. Mieszamy warzywa i kaszę, możemy przyprawić je kurkumą, curry lub chilli. Papier ryżowy maczamy na trzy sekundy w wodzie i rozkładamy na tacy. Nakładamy farsz, zawijamy sajgonki i krótko smażymy na oleju.
     
  • Truskawkowe mgnienie - wegański deser
    Kuchnia wegańska oferuje także szeroki wybór słodyczy i deserów. Jednym z nich jest delikatna galaretka truskawkowa. Ponieważ kuchnia wegańska nie uznaje stosowania żelatyny, jako substancji żelującej użyjemy agaru - potrzebujemy opakowanie wystarczające na jeden litr płynu. Potrzebny będzie też kilogram świeżych truskawek i cukier waniliowy. Oczyszczone owoce miksujemy z cukrem. Masę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy osiągnie temperaturę powyżej 90 stopni Celsjusza, możemy dosypać agar. Galaretkę przelewamy do foremek (ładnie wygląda w karbowanych foremkach do wypieku babeczek) i odstawiamy do ostygnięcia. Potem schładzamy galaretkę w lodówce, aż stężeje. Gdy jest już gotowa, wstawiamy foremki na chwilę do gorącej wody i wykładamy galaretkę talerzyki, dekorując ją owocami.