Pyszne przepisy z tuńczyka

Sałatka i zapiekanka z tuńczykiem to pyszne i proste przekąski dla całej rodziny, które urozmaicą codzienną kuchnię.

Tuńczyk jest rybą, która żyje w wodach Pacyfiku, Atlantyku, Oceanu Indyjskiego jak i Morza Śródziemnego. Zawiera niezbędny dla organizmu kwas tłuszczowy omega3, który ma wpływ na układ krążenia i układ nerwowy, zmniejsza poziom cholesterolu, zapobiegając tym samym wylewom i zakrzepom. Dzięki obecności witaminy A i D chroni skórę przed poparzeniami słonecznymi oraz poprawia jej koloryt. Ponadto dzięki interakcji z leptyną, pozwala utrzymać odpowiednią wagę ciała. Tuńczyk zawiera również selen, który ma działanie przeciwnowotworowe, fosfor, magnez, witaminę B6, B12 i niacynę. Jest jedną z najbardziej lubianych i konsumowanych ryb na świecie. Stało się ak, ponieważ mięso to jest wyjątkowo smaczne i pożywne, stąd powinno na stałe zagościć w naszych domach. Oto dwie propozycje kulinarne do przygotowania dla całej rodziny.

Sałatka z tuńczykiem

Pyszna, prosta i bardzo szybka do przyrządzenia sałatka, która zadowoli najbardziej wymagające podniebienie to właśnie sałatka z tuńczykiem. Sałatka nie tylko cieszy podniebienie, ale również oczy. W celu jej przyrządzenia, przygotuj puszkę rozdrobionego tuńczyka, pół porcji makaronu (ładnie wygląda na przykład w formie kokardek), szczypiorek, kukurydzę z puszki, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Na początku ugotuj makaron. Odstaw do wystygnięcia. przygotuj miskę i wrzuć do niej pokrojony szczypiorek, odcedzoną kukurydzę, makaron, tuńczyka (najlepiej w zalewie) oraz majonez. Jeśli chcesz, by sałatka była delikatniejsza można połączyć majonez w proporcjach 1:1 z jogurtem naturalnym. Całość dobrze wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Zapiekanka z tuńczykiem

Tuńczyk bardzo dobrze smakuje również na ciepło. W postaci zapiekanki sprawdzi się jako lekka, ale za to wytworna kolacja. Przygotuj krojony chleb, koper, czerwoną paprykę, 2 średniej wielkości cebule, puszkę odsączonej kukurydzy, tuńczyk w zalewie z puszki, majonez, trochę startego sera żółtego. Na początku rozgrzej piekarnik do wysokiej temperatury. Ułóż chleb na blasze grillowej, opiecz z dwóch stron. Pokrojone składniki (koper, paprykę, cebulę) oraz kukurydzę i tuńczyka w zalewie, wymieszaj z majonezem. Tak przygotowane danie przełóż na chleb. Całość posyp żółtym serem, włóż do piekarnika. Gdy ser zacznie topnieć, Twoja zapiekanka jest gotowa. Do zapiekanki z tuńczyka możesz dodać świeży pomidor albo ogórek.