Robienie wiśniówki krok po kroku

Robienie wiśniówki jest niezwykle łatwą czynnością, która pozwoli zachować smak lata na długo.

Wiśniówka to inaczej nalewka wiśniowa, wykonana z niewielu składników. Idealnie rozgrzewa w chłodne dni, można ją także dodać do herbaty. W ciepłe dni można ją serwować wraz z różnymi deserami. Jest ona także świetnym dodatkiem nawet do mięs. W zaciemnionym miejscu można ją długo przechowywać, chociaż smakosze owocowych nalewek zapewne szybko ją skonsumują. Robienie wiśniówki nie trwa długo, jednak aby była gotowa do spożycia, należy poczekać kilka tygodni.

  • Przygotowanie składników
    Robienie wiśniówki należy zacząć od przygotowania wszystkich składników:
    1 kilogram wiśni
    ½ litra wódki
    ½ litra spirytusu
    300 gram cukru
    Ilość wiśni jest uzależniona od indywidualnych preferencji. W razie użycia większej ilości, należy proporcjonalnie zwiększyć ilość alkoholu oraz cukru. Wiśnie należy dokładnie przepłukać oraz większość z nich wydrylować. Niewydrylowane wiśnie dają charakterystyczny posmak goryczki, więc im więcej owoców zostanie niewydrylowanych, tym mniej słodka będzie wiśniówka. Na kilogram wiśni można zostawić około 10 wiśni z pestkami, aby smak był optymalny.
  • Zalewanie wiśni
    Przygotowane wcześniej wiśnie należy umieścić w wysokim słoiku, zalać wódką oraz spirytusem. Spirytus może być bardzo wysokoprocentowy, albowiem wiśnie są jednymi z nielicznych owoców, które nie są „wypalane” przez alkohol. Wielbiciele słabszych trunków, mogą z powodzeniem zastosować spirytus 60%. Po wykonaniu tych czynności, szczelnie zakręcić słoik i odstawić w suche, ciemne i chłodne miejsce na okres około dwóch tygodni.
  • Oczekiwanie i dalsze kroki
    Po upływie odpowiedniego czasu, przelać powstały płyn do innego naczynia, filtrując alkohol przez gazę. Można ewentualnie użyć bardzo gęstego sitka. Odstawić. Wiśnie, które pozostały w naczyniu zasypać cukrem i odstawić na siedem - osiem dni, aby cukier mógł dobrze rozpuścić się w owocowym soku. Co jakiś czas należy wstrząsnąć naczyniem z wiśniami, aby cukier dokładnie się połączył. Po tygodniu przecedzić owoce przez gazę, a uzyskany sok, który powinien mieć już konsystencję syropu, należy połączyć z wcześniej przygotowanym alkoholem. Odstawić ponownie na dwa tygodnie. Po odczekaniu tego okresu, wiśniówkę należy zlać do buteleczek i po raz kolejny odstawić. Im dłużej nalewka będzie stała, tym smak będzie głębszy i lepszy. Miesiąc to minimalny okres oczekiwania, natomiast po upływie czterech miesięcy wiśniówka będzie znakomita.
  • Urozmaicone dodatki
    Można oczywiście zmienić podstawowy przepis i urozmaicić nieco nalewkę wiśniową. Do wyżej podanych składników można dołączyć także listki mięty, maliny, truskawki czy jeżyny. Zamiast ognistego spirytusu można użyć rumu, co złagodzi nieco intensywny, alkoholowy smak i zmieni aromat. Wiśnie, które zostały po odcedzeniu ich od syropu można zalać wódką, a po pewnym czasie użyć jako dodatek do ciast, tortów, lodów i innych deserów. Robienie wiśniówki nie jest skomplikowane, a czas oczekiwania tylko wyostrzy apetyt.