Rogaliki drożdżowe - przepis

Świeże drożdże, wysokiej jakości mąka i jaja oraz pyszne, delikatne nadzienie to sekret przepisu na rogaliki drożdżowe.

Niezwykle aromatyczne i pyszne rogaliki drożdżowe to doskonały pomysł na deser przy kawie. Uwielbiają je niemal wszyscy, dlatego można je podawać gościom lub upiec dzieciom, które nie mogą obejść się bez łakoci. Z pewnością takie rogaliki są lepsze i zdrowsze niż słodycze ze sklepu, albowiem zawierają jedynie naturalne składniki. Doskonale komponują się zarówno z marmoladą, jak i z kremem czekoladowym.

Przygotowanie składników
Ciasto drożdżowe nie jest skomplikowane w wykonaniu- wystarczy ściśle trzymać się przepisu i postępować wedle określonych wskazówek. Aby przygotować rogaliki drożdżowe, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: 250 gram mąki pszennej (powinna być wysokiej jakości, najlepiej tortowa), 100 gram świeżego, miękkiego masła o wysokiej zawartości tłuszczu (minimum 80%), 65 mililitrów ciepłego mleka (o zawartości tłuszczu 3,6%) oraz 25 gram świeżych drożdży (lub 12 gram suchych). Ponadto potrzebne będzie jedno jajko, 6 gram cukru pudru (dwie łyżeczki) i kilka kropel olejku waniliowego.

Wyrób ciasta
Pierwszy krok to wymieszanie miękkiego masła z mąką. Do szklanki z mlekiem dodać odrobinę cukru i drożdże. Dokładnie wymieszać. Przykryć szklankę suchą ściereczką i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie jajko ubić z cukrem pudrem na gładką masę i dodać do mąki wymieszanej z masłem. Po upływie określonego czasu do mieszanki dodać wyrośnięte drożdże oraz olejek waniliowy. Ciasto wyrabiać na stolnicy przez dłuższy czas (około 10 minut) aż będzie jednolite i plastyczne. Nie powinno się także kleić do ręki. Jeśli tak się stanie, dodać odrobinę więcej mąki. Przełożyć do dużej miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na dwie godziny.

Formowanie i pieczenie rogalików
Kiedy ciasto będzie już gotowe, nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Odciąć kawałek ciasta i rozwałkować na placek. Wycinać średniej wielkości trójkąty. Na każdy z nich nałożyć nadzienie. W zależności od upodobań, rogaliki drożdżowe mogą być nadziewane marmoladą z róży (jest trudno dostępna w sklepach, jednakże smak jest niepowtarzalny) lub innym dżemem. Można także pokusić się o użycie całych owoców - na przykład wiśni lub truskawek. Dla wielbicieli słodkich doznań idealnym pomysłem będzie wykonanie nadzienia z czekolady - na każdym trójkącie położyć po jednej kostce mlecznego lub gorzkiego wyrobu. Następny krok to zawijanie rogalików, rozpoczynając od szerszego końca, formować rogaliki. Gotowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadzać do nagrzanego piekarnika na około 25 minut, aż rogaliki zyskają złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Stanowią idealny dodatek do gorącej, owocowej herbaty lub aromatycznej, czarnej kawy. Rogaliki potrafią osłodzić każdą chwilę. Zachowują świeżość przez kilka kolejnych dni, jednak zaraz po upieczeniu i wystudzeniu smakują najlepiej.